[測試] PEI BED 測試

小弟最後淘淘買咗塊PEI 板返黎, 盛惠90元 size 1mm x 200mm x 400mm
我部delta 圓直徑係190mm, 即係可以做兩塊

買返黎塊板勁多塵, 但整體ok

厚到有1.2mm

擺塊玻璃度圓, 玻璃表面係uhu的膠績, 太過messy 所以下定決心要試下PEI 板

塊板太厚, 較剪搞唔掂
我諗要用勾刀先得
最係要用工具先介到

用夾夾係鋁基板, 中間係玻璃, 但外國forum 話最好用特製雙面膠紙

可以開始測試, 測試係用PLA, hotend 185 degree, heatbed 60 degree

因為bed 唔 level 或 hotend 距離唔啱, 試咗幾次先得

第一層成果

非常滿意

印完後好容易就起到件, 但因為太心急, 未灘涷就起件,所以件件彎咗

但個底仍然好靚, 滑到反光

總結, PEI 板比起膠紙, 膠水, 噴髪膠簡單方便, 起完件唔覺表面有任何痕跡
跟據外國forum 講, 印完只要用火酒抺一抺就ok
90人仔有兩塊絕對底玩

大家可以睇下youtube

印第一層

https://youtu.be/Y4GapHPyFzE

起件
https://youtu.be/7wPxfloFSac

會唔會試印ABS??

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

高溫膠帶都可以做滑面,不過,$90真係想試下!

想問你係唔係印PLA同一定要熱床? 無熱床你唔你斬WORK?

比樓主攪到有D身痕添!

板主攪唔攪團購丫?