[製成品] 舊機改造計劃

自從砌左新機後, 部舊機就一路放左O係度, 好日都唔會拎出黎, 兼有D parts拆左出黎俾新機用, 好似好晒咁
部新機用用下, 開始發覺有D地方設計得唔夠好, 印野時個X方向會出現DD遲緩, 大概慢左0.5mm, 就係呢0.5mm既遲鈍, 攪到印細圓時變左型, 印infill時又填唔滿, 應該係因為X同Y既wire唔O係同一個level, 當向X方向行時就俾Ywire拖住左, 攪到慢左半拍

所以早排興起左將舊機重新打造既念頭, 用部舊機去試驗Corexy既架構係咪會比Dual Wire Gantry更好
喺超緩慢既進度之下, 早排終於print好晒XY移動所需既part, 試完行belt又轉左行wire, 最後都係轉返行belt, 行belt喺安裝方面會易過行wire, 但係電機既負荷又會大過行wire, 擔心3520既電機會唔夠力或者要好大電流先推得郁, 大電流最驚係佢會令部電機發熱, 又擔心太熱會令到d print既parts軟化, anyway最後都砌左部機出黎

由於部機太細, 所以都特登用條幼D既belt, 將條6mm既帶1開2成3mm既幼帶, 咁又可以令到拉緊皮帶既力小D, 減低對部機既結構壓力, 但係又到另一個問題出現, 就係咁幼既皮帶, 但手頭上又冇咁細又可以guide住條帶既法蘭bearing, 應該話係冇現成既買, 細既bearing個法蘭邊又會好幼, guide唔住條帶, 咁唯有自己試下print個bearing 帽出黎套上手頭上既bearing試行, run左陣, set好左步數同電機既方向後, 當諗住XY攪掂既時候, 忽然問就聽到皮帶彈左聲, 之後就發現個bearing帽分離左, 下圖就係一粒完整(上)同一粒已經分離左既(下)bearing帽, 由於實在係太細, 層與層之間只係得兩層既闊度去黐實, 睇黎要重新設計過個帽, 或者有冇師兄有咩建議, 可以有大概1cm闊既代替品可以用?

試run左陣, 暫時對corexy既行法幾滿意, 結構幾簡單, 成個噴頭carrige既負荷可以減到好低, 移動速度亦都可以好快, 基本上只要有個結實既四方型就可以安裝到成個XY既結構上去, Z可以自己獨立一組純綷控制個print out 既升降, 對於output既穩定性應該有幾大幫助
之後仲要攪返個bearing既問題, 再砌埋個Z升降平台就可以正式裝噴頭試print, 希望可以早日完成佢, 到時再報告

回復 1 #bunbunlui

我們的 tinyboy 都用了 3mm GT2及以下的Bearing

淘宝商品:微型法兰杯士轴承 MF83ZZ F693ZZ-2.5 内径3*8*2.5 带边 飞机模型 http://b.mashort.cn/h.5Z8kS?sm=b5e548 (

回覆 1# bunbunlui

>>擔心3520既電機會唔夠力或者要好大電流先推得郁, 大電流最驚係佢會令部電機發熱
呢個問題唔大, 因為兩個motor一齊拉,我個1.2A 42(55mn)步該進只set 30%電壓己經行到180mm/s

>>特登用條幼D既belt, 將條6mm既帶1開2成3mm既幼帶, 咁又可以令到拉緊皮帶既力小D, 減低對部機既結構壓力
你可以試下用返6mm belt因為CoreXY就是用兩條belt的拉力對抗來行
bearing柱同四角夠堅固就可以,拉緊皮帶既力會因為兩條belt作用而有所抵消。

X Y Tuning記住睇下我同g2david 一路傾近果個 CoreXY機Tune機教學。。。

歡迎加入理 CoreXY..

回覆 2# fred2088

手頭上有D MF63ZZ, 但個法蘭好窄, 好似唔係好guide到條belt, 唔知MF83ZZ會唔會個邊厚D, 係既話下次淘開野淘返D黎備用都好, 不過未淘前都仲係要再諗諗用其他方法先

回覆 4# bunbunlui
參考下呢部機個Washer, 雖然係608ZZ,但佢個idea啱你洗, 自己畫唔難
http://www.thingiverse.com/thing:1114667

回覆 3# vichui

可惜我既步進係舊底部TinyBoy剩落黎, 係35mm 20高, 力度細過42mm 55好多
CoreXY雖然係同時用兩個步進一齊行, 但有D時候佢只係得一個步進會郁, 就係當佢行45度既時候, 呢D時候步進既力得返一半, 所以係最易失步既位, 要tune個電壓夠力行呢D位先算係合格, 唔係第時再印野時就好易失敗

暫時應該唔會轉6mm belt住, 因為個設計只係舊機改板, 所用既只係3mm木板, 結構都係比較單薄, 用6mm belt, 即係拉緊時對機身既壓力又大左, 驚影響結構
至於皮帶, 依家係用一條過, 兩邊既長度係set到相等, 兩邊拉緊既力亦都係一樣, 所以先維持到D軸成正H型, 如果是但一邊個力大左, 個H係會斜埋一邊

我距離tune機仲有好大距離, 依家只係砌完XY, 初步tune完步進既步數, 依家連個Z升降台都仲未攪過, 攪掂晒到真係tune機時一定會詳細咁睇返個tune機教學

回覆 5# vichui

佢好似係print個大圓當washer咁guide住條belt, 呢樣之前都做過, 但係如果條belt行既時候有壓向個washer, 令到個washer轉動, 咁就有機會擰開粒螺母, 所以之後至會諗住印個帽套落bearing, 等佢轉既時候係轉粒bearing而唔會轉到粒螺母

回覆 6# bunbunlui

唔緊要,你睇下個CoreXY tune機就會明,因為CoreXY係向量來的就算得一個motor行,
個拉力都係由兩個向量拉出來的, 唔會因為得一個motor行時就要大力D的。。

不過Ching都係再改時先算, 我反而擔心個外框得3mm唔夠硬淨,
我部機初時用12MM MDF,前面開口位都拉窄左1mm左右, 最後轉了2020鋁做先OK。。
而且CoreXY用木板個共震好勁, 勁過Ultimaker果種機好多, 嘈到唔想用。。

回覆  vichui

佢好似係print個大圓當washer咁guide住條belt, 呢樣之前都做過, 但係如果條belt行既時候有 ...
bunbunlui 發表於 2015-12-12 00:46

明白, 未用過真係唔知有呢個機會。。

好似這樣, 我用了 8mm, 5mm, 4mm mixed 包624