[操作疑難] 調thin wall 問題

HI,

盲頭烏蠅剛試完G30 A Dxxxx 去calibrate 部Kossel Mini. 而家又學調較thin wall. (即係調較出料量?)

印0.4mm thin wall, 係SLIC3R 入面, 將Extrusion Mulipier 改成 "0.6"
用0.2mm Layer Height 黎印. 個print-out , X/Y 係19.74mm/ 19.67mm 左右. 睇落好似冇問題

之後印隻2020 四方 (50%fill density), 好明顯, 四條邊BOND 唔到. 個頂又唔係完全密封.  好似出唔夠膠咁

而家就到thin wall , 另一邊就有問題.

想問問, 下一步應該點做呢?

謝謝

Thin wall 係測試出膠量
不過你要度嘅應該係牆嘅厚度
而唔係 XY size

p.s. Extrusion multiplier 點都唔應該咁細
如果真係0.6先出啱咁你個 step per mm 就有問題

Thin wall 係測試出膠量
不過你要度嘅應該係牆嘅厚度
而唔係 XY size

p.s. Extrusion multiplier 點都唔應 ...
SleepyPrince 發表於 2015-12-16 23:15

oh, 係wor.  牆嘅厚度係0.4mm左右.  但係Extrusion multiplier 要改到0.6.

我之前未接effector 時試過, 係pronterface 上, 出10mm. 度過又冇錯. 我想問問, 用呢個方法去試 step per mm 是否可行?

再做多d功課/ research 至得.

噴咀大細有無 set 錯?
Extrusion width set 咗幾多?

回覆 3# vvserpent

調steps per mm點都冇理由調10mm咁短,個誤差實在係太大,至少都測試10cm/20cm先有用,橫掂調長度又唔使用膠,調長d點都準d

(Sent from HKEPC iPhone app)

噴咀大細, 我SET 0.4. 要與賣家再CONFIRM 一下.
Extrusion width, 係SLIC3R 入面用DEFAULT "0"

今晚用10cm再試調多次steps per mm .

Extrusion width default 0 嘅話好可能佢會計一個大過 0.4 俾你
你應該想試牆幾厚就 set 幾多

涷冰冰, 去整機.

今晚第一樣做係, disconnect Effector, DOUBLE CHECK Extruder steps per unit.
用PRONTERFACE 出100mm, 但實際出得95mm. 果然有誤差

計數後, 用M92 E880 command 將 Extruder steps per unit 由836 改成880.
之後就出準100mm 啦.

另外, 係Slicer3r入面, 將 Extrusion Multiplier reset 返做"1".  改Extrusion Width 成 0.4.
印隻0.4mm thin_wall, 成品係 ~0.4mm.  

似乎向前行左一大步啦.

再印隻2020 test , OUTPUT 同昨天有好明顯有分別.
2020 Compare.jpg

之後將Virtical Shells 由 "1" 改回 "3" . 最外果三層已可結合起黎.  

最後做多個TEST, 將Extrusion Width改成"0" (AUTO) . 印0.4mm thin_wall, 成品係 ~0.6mm.

咁即係要SET 死Extrusion Width 做0.4 ?

好開心, 好似太空人上月球咁!

Extrusion Width 唔駛 set 死
之前 set 0.4 就係想 calibrate 你想佢出 0.4 真係出到 0.4
而家校好咗就 set 0 等 slic3r 決定都可以