[開箱] Phineas 3DP-- pre-release

思前想後,出新post還是續舊post. 最後都係開個新post, 因為開post好似多分D, 只怪自己入會十二年卻做了十年CDROM, 還差三百先夠升級

上次部V0.9 試用左D cheap 件, 部機係用得,但係有欠穩定。周不時有小毛病 。近來的cheap Ramps同 mega2560 真係唔係好掂 。部機會出現D怪問題, 例如Home all Axis 三個Motor 會正常郁, 但到印時卻有一個唔郁。印印下走位也時有發生。但係的起心肝插過晒D野佢又會乖一陣。3個 cheap 35 motor 標示0.4A 電流,果 Set0.4 俾佢佢都幾熱, 會軟化PLA 機殼。
所以只set0.3 給它。可能力又有D唔夠。。

但係都有D得著。起碼試左3膠件合成法的頂和底, 正三角度真係有保証。手動調好4點之後整個平台也可用。本來想加FSR調平都可以慳返啦。

今次呢個Version係針對上次的經驗改善而來, 其中如下:
42-34motor
一體主板
閉口GT2帶
加高40mm, 加闊10mm
用滑輪代替Ptfe
一體化LCD殼
這版本試用 Ball joint.
還有些少修少補。

最後的打印大小 150mm diameter,  Max Z 180mm

現在運作時冇晒V0.9的毛病, 聲都好聽左, 冇咁嘈

新比舊光鮮D

effector

滑車

料架

用平靚正MK8 exturder

LCD 終於唔駛條條Fing

加把風扇吹底板

STL File 左此
識砌自然識砌,唔識就要交學費

有興趣砌的ching 可PM我有關零件資料。

設計及砌機達人,勁!

思前想後,出新post還是續. 最後都係開個新post, 因為開post好似多分D, 只怪自己入會十二年卻做了十年CDROM, ...
ustkl 發表於 8/1/2016 01:37 PM

部機3圍係幾多?
幾時有得交學費

回覆 1# ustkl

望穿秋水!

回覆 3# ~monkey~

24 x 25 x 45cm 未計卷膠同MK8

思前想後,出新post還是續. 最後都係開個新post, 因為開post好似多分D, 只怪自己入會十二年卻做了十年CDROM, ...
ustkl 發表於 2016-1-8 13:37

A Sir 剛加了分給我, 升級了

呃分

回覆 7# whitechunk

原來賣小強係有用的

點解唔密封, 冚住唔係會好過開孔嗎

請問D滑輪夠吾夠圓?
我之前試過滑輪e果方案,但D滑輪唔夠圓,上落果陣明顯見到個頭了了吓