想請教下有畫開公仔嘅師兄,你哋嘅電腦用緊乜嘢配備?

因為小弟依家學緊畫公仔,但係經常劃劃下會好疾,
尤其是用大範圍嘅selection修改模型,就一定唔暢順,
所以想睇下各位師兄嘅電腦配備以作參考!

以下係小弟部腦嘅配備:

CPU:AMD FX8350
RAM:12G
Display card:r290
SSD:240G

以下係一個測試方法希望各位師兄可以幫忙測試,以解開畫公仔對硬件嘅最低要求!

01.下載Meshmixer (64-bit)最新版。
02.用以下條link下載美少女模型
    http://www.thingiverse.com/thing:1119314/#remixes   
03.打開Meshmixer (64-bit)程式,按import滙入141201_Tohoku_Zunko.stl檔
04.按滑鼠中鍵旋轉模型至垂直位置

1 (Medium).jpg

05.係左邊按箭咀圖標(select)

2 (Medium).jpg

06.係模型頭髮上雙擊滑鼠左鍵
07.等待全部頭髮區域會變成红色(呢度我要等2至3秒左右)
08.用滑鼠指向左邊defrom鍵再向右按soft transfrom

3 (Medium).jpg

09.直至出現下圖嘅多向性標示箭咀(呢度我要等好耐......)

5 (Medium).jpg

10.在綠色向右箭咀頭位置按下左鍵同時稍微向右移動箭咀
  (呢度我一按左鍵即hang,不過唔洗理,照樣按住左鍵向住自已心中嘅距離移動)
  (如果部腦夠快應該會即時拉得郁啲頭髮,繼而可以向住自已心中嘅距離移動)

11.等待移動完成。(呢度我要等咗好耐.....好耐..........)

希望各位師兄有時間可以幫忙試下及提供建議,感激!感激!

因為小弟依家學緊畫公仔,但係經常劃劃下會好疾,
尤其是用大範圍嘅selection修改模型,就一定唔暢順,
所 ...
絕對好奇 發表於 2016-1-23 02:50

用乜software?

回覆 2# Offer

用緊Meshmixer (64-bit),我發覺如果部腦疾嘅話,
想移動大型组件嘅時侯根本定唔到位,同要等好耐!

回覆  Offer

用緊Meshmixer (64-bit),我發覺如果部腦疾嘅話,
想移動大型组件嘅時侯根本定唔到位,同要 ...
絕對好奇 發表於 2016-1-23 08:19

SSD和RAM應該夠可以先考慮Intel CPU

睇數字又唔係太差咋喎

cpu benchmark
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+FX-8350+Eight-Core

video card benchmark
http://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html

有無檔案提拱? 試下我部會點

回覆 4# Offer

換U有考慮過,不過唔知換U幫助大啲,
定係換繪圖卡比較有幫助!

回覆 5# dtom

依家個程式hang到儍咗!

未命名 (Medium).jpg

我淨係想將啲頭髮向前少少,點知移到過哂龍,重hang住咗係到,
我重改咗嘢唔可以強制關閉,等佢回復正常再undo同save先,
師兄可以先pm個email俾我先,等攪掂咗再send俾你。
唔該師兄先!

你用呢d咁食資源嘅function,例如meshmixer或zbrush,你而家係做緊d電腦雕刻嘅野,你要用勁嘅display card (openGL),directx 勁未必有幫助(因不是所有繪圖程式幫助。

你想唔窒,好簡單,你學一些基本嘅build model方法,Maya, 3dmax build polygon 果d,如果唔smooth先加到smooth。而家用一部cheap嘅desktop都做到

利申 : meshmixer 只係用過吓,未熟的,有錯請指正。

樓主部腦只係有一隻硬碟???

回覆 8# kalo2000

我無用過Maya, 3dmax build polygon,不過以師兄嘅描述應該同blender一樣,
呢個模型我import去blender到,用頂點模型竟然出唔到polygon,
所以先至用meshmixer修改,而且我覺得用polygon只可以起個粗略嘅模型,
啲細緻嘅部份始終要用雕塑模式去執。

想問下師兄有無用緊繪圖卡?