[操作疑難] 新手Micromake報到, print到斜晒

各位Ching好, 早兩個星期砌好左部Micromake. 同大家見個面

My MM

過程都算順利, 不過一如所料, 砌好先係惡夢開始
Print 20x20 cube越上就越斜

cube front

cube x

cube y

不過試print thin wall 又好似好啲喎

thin wall front

thin wall x

thin wall y

已經試過重裝同步帶同球頭杆都係咁, 而家print 左十幾粒cube企左响度, Ching們有無咩提議?

有冇去佢官網DOWNLOAD 佢個CURA 來調機,
用佢D 個PROGRAM 印, 感覺上好少少, 不過等TB 開市我都要買過D 料整過曬D 球頭杆, 佢支支唔同長度, 調到冇心機

我而家就係用佢官網個cura, 球頭杆我就係見個個Ching都話要整過, 自己拆落黎度又唔係差太多(可能係我自己唔識, 係有少少長短, 但我可以用兩支2.5mm鐵支分別串起晒6支球頭杆, 咁應該唔算太差掛?)

有冇去佢官網DOWNLOAD 佢個CURA 來調機,
用佢D 個PROGRAM 印, 感覺上好少少, 不過等TB 開市我都要買過D 料 ...
wongwi2 發表於 2016-2-11 18:08

支支吾同長度tune死人,亦可以説冇得tune

我而家就係用佢官網個cura, 球頭杆我就係見個個Ching都話要整過, 自己拆落黎度又唔係差太多(可能係我自己唔 ...
littlebat 發表於 2016-2-11 18:18

試把速度再降低50%,如果仲依然是斜就要搞好六枝桿

回覆 5# Offer

多謝Offer兄, 部機放响公司趕唔切試, 聽日就試試降速

回覆  Offer

多謝Offer兄, 部機放响公司趕唔切試, 聽日就試試降速
littlebat 發表於 2016-2-11 18:38

仲有要check下步進馬達上的同步輪有冇鬆

回覆 4# Offer

請問如果配返支杆, 由邊到度起?
淨係度支杆定要度埋個BALL JOINT?

回覆  Offer

請問如果配返支杆, 由邊到度起?
淨係度支杆定要度埋個BALL JOINT? ...
oakhk 發表於 2016-2-11 21:54

两个孔距

我都試個同樣問題,最後發現問題在於hot end 同effector有虛位
所以當effector移動時,hot end 比條管扯住搞到移位