[開箱] 新人報到+新機開箱

一年前打算買3D Printer, 到最近才下決心買了回來。
這是大陸淘回來的套件,花了一個星期的下班時間組起來。
目前印刷20X20X20的小方盒來找出合適的印刷溫度和設定。

廠方的說明… 什麼WIFI聯機列印、手機直接把THINKVERSE檔印出來什麼的…… 就算了吧,叫我用MAKER BOT的軟件,搞了半天還是只有MAKERBOT檔,無法連上機器。

我打算改用KISS來製作GCODE,用SD卡來印刷。
大概要花點時間學習GCODE的意義來設定那個啟動式和結尾式。
現在是把附送的測試用20X20X10小方盒的GCODE剪接出來、
做到印刷前後把印台放下來方便取件。

總之~
現在手上有了3D打印機後,應該會多點在這邊出現了,請各位多多指教。

一年前打算買3D Printer, 到最近才下決心買了回來。
這是大陸淘回來的套件,花了一個星期的下班時間組起 ...
James7s 發表於 2016-3-16 23:20

歡迎,努力呀,tune機也是漫漫長路

我既DELTA MINI 都剛到埗,  新既學習開始了

我既DELTA MINI 都剛到埗,  新既學習開始了
py120 發表於 2016-3-16 23:42

記得發開箱文同我地分享下

我果部係HK yahoo 買既, 本來都係諗住DIY 自己慢慢攪, 不過攪左2個星期, 都係搵返間舗比100蚊幫我砌掂..而家係研習緊D SOFTWARE 點用...

我果部係HK yahoo 買既, 本來都係諗住DIY 自己慢慢攪, 不過攪左2個星期, 都係搵返間舗比100蚊幫我砌掂..而 ...
py120 發表於 2016-3-17 10:41

100蚊砌機好抵

100蚊咁平,一般成品都比套件貴成千元。咁你套套件幾多錢

100蚊咁平,一般成品都比套件貴成千元。咁你套套件幾多錢
kfceric 發表於 2016-3-17 11:49

我上次幇網友砌只係快歺店一歺飯

回覆 8# Offer

Offer 大大!我睇錯咗以為你意思係食快餐咁快砌好!

回覆  Offer

Offer 大大!我睇錯咗以為你意思係食快餐咁快砌好!
palpatrick 發表於 2016-3-17 23:46

上次砌團購果部鋁合金Kossel mini用左四個鐘