[教學] 簡單磁臂製作法

玩左咁耐Delta, 試過唔同嘅Joint, 都係磁臂最合心水。之前硏究左個比較簡單嘅製作方法和工具, 但固定長度只適合Phineas這類小型機用。
現在做了另一套tools, 做任何長度的臂也可以。使用方法如下。
http://www.thingiverse.com/thing:1543447

材料
10mm steel ball
M8X10強磁
10x8x25膠管
8x6 fiber tube

1. 如圖加上鋼珠, 將件上在1515或2020鋁條上, 不用上實

2. 調較定位件並上實, 距離是你想要的Delta Rod length 減 鋼珠直徑(10mm)

3. 將有鋼珠的件如圖拍齊上實。

4. 將定位件拆下如圖拍齊鋼珠件上實

5. 放磁石入膠管, 推向鋼珠直至磁石膠管貼齊鋼珠。在內加兩滴AA膠, 固定後放手另一邊也做。

6. 鬆開一邊鋼珠件,中間套入fiber tube 拍齊上實 (fiber tube 長度約 Delta Rod length - 33mm)

7. 在膠管邊加幾滴AA膠, 待乾後完成

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

其實可以基於phineas仔個製作架上增加個加長件,感覺精準小小
不過呢個好處當然係夠彈性

呢套印唔駛半個鐘phineas 果套要成三個鐘。其實同一個模逐條造會準D。

玩左咁耐Delta, 試過唔同嘅Joint, 都係磁臂最合心水。之前硏究左個比較簡單嘅製作方法和工具, 但固定長度只 ...
ustkl 發表於 2016-5-6 19:17

請問10x8x25膠管 係邊種?
另 effector果邊又點做呢?

回覆 4# m8m8m8

10x8x25膠管係直身尼龍管, 要自己cut.
有3D printer 可以自己print 出來,不過PLA唔係好受AA膠。
effector thingiverse 有好多參考。 一係用住Phineas仔果個先, 不過冇Autolevel。
滑車可以用 palpatrick ching 果個 http://www.thingiverse.com/thing:1507445

回覆 5# ustkl

多謝師兄推介!P 仔之父出品必屬佳品!

開心使用中! 印件範圍大大提升!可以印到180mm+

回覆  m8m8m8

10x8x25膠管係直身尼龍管, 要自己cut.
有3D printer 可以自己print 出來,不過PLA唔係好受A ...
ustkl 發表於 2016-5-10 11:48

steel ball with thread?

Steel ball with 4mm thread.

Steel ball with 4mm thread.
ustkl 發表於 2016-5-10 13:13

OK THX

有的機器廠家說是可打印180mm直徑,但最多只可打印直徑165mm