有人試過用暫停插件來中途換料嗎?

你好,請問這裡有沒有人用過CURA的暫停插件呢?

我加了這插件在打印到0.6時打印頭是會升起跑到我設定的X0,Y60處停了一下,但隋即又跑回之前的暫停點繼續打印,跟本沒有停下來讓我轉料,請問我是不是有什麼地方做錯了?

Gcode就是多出這幾行了.

圖形只是一個很簡單的10X10X5的四方體

赤兔可能唔support M0 command. 你最好問返賣家。我用smoothieware 都係唔support. marlin 就ok.

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

Marlin 的確無問題!

Pause at height.JPG

應該是師兄們說對了,相信也是固件不SUPPORT,那請問CHING們有沒有把MARLIN放在赤兔上跑的經驗嗎?可以提供一下下載固件的位置嗎?
BTW跟了USTKI提供的磁球方案重新做過Effector,出來的效果直是脫胎換骨,現在打印出來的東西真是十分理想,多謝師兄的指點

回覆 5# baddy

marlin 係用唔倒落赤兔, 整個硬件根本唔同。你不如問下 3D小螞蟻ching. 有冇command 等同M0.
跟住試下代替gcode file 個 M0, 睇下得唔得。

真的好了嗎?有冇相睇下

其實我都試過用smoothieware 換膠失敗, smoothieware 有一個command M660 同M0 有類似功能。我將gcode file入面個 M0 改左做M660, 點知都係唔得。最後我把gcode file M0前和M0後分成兩個files印.....終於得左, 你可以試下

獻醜了

改磁臂後

自己配自己

現在的角位很正,未改之前的角位是拋出去的,因為effector跟連杆太多虛位

0.2MM底層

我也是跟你一樣,分開兩個檔案,打了第一個檔之後放入絲母,再打第二個檔案

赤兔說可以用DELAY G4 Pxxxx (xx=ms)來暫停,但要在xxxx(ms)內搞好,時間有限制,換料好似拆炸彈一樣咁緊張