[操作疑難] 關於 3D打印參數設定

3D打印參數好多, 有 d 參數設定搞得唔係好清楚, 亦好混淆, 如圖:

好多時, 又想快, 又想靚, 咁唯有集中時間印見光位 (30mm/s), 但 infill 設定太快 (70mm/s 以上), A,B,C,D,E 呢幾個位置就全部印到一鑊粥咁, 我用既係 proftweak 做 settings, 有冇 ching 用開可以俾下意見; 到底 A,B,C,D 同 E 應該用邊個參數同咩設定呢? 大家有冇好完善參數既軟件提供呢?

infill 70mm/s 既結果, 連個面都爛晒! 時間 30mins

第一層勉強可以接受, 但一去到第二層就 . . .

infill 50mm/s, 但效果都係一般, 有高有低, 時間 40mins

如有錯漏, 請賜教, thx!!

用咩溫度

出膠都有問題,相信setting 都其次~溫度、頭。

用咩溫度
mooninman 發表於 2016-5-25 14:45

pla, 205-226 (HB 50 - 60) 都試過

回覆 4# elvinlws

我上次經驗,我買左一批卜街頭

同你差唔多,個個都印到咁,最後買左個鑽咀,唔係用來鑽佢,係用來check 佢夠唔夠大,我買0.4,0.2鑽都過唔到,激到我爆!

回覆 5# alexhon

我係原裝閃豬頭, 0.35 同 0.4 鑽咀我都有, 尋晚放左 600mm 左右長膠, 係頭 300mm 量得直徑 0.5mm 穩定後回復到 0.7mm, 過程十分暢順, 膠垂直出, 只係唔明點解頭 300mm 出膠慢~ 另一個 post 有講

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=3

回覆 6# elvinlws

我分享下...可能跟你無關..

我上次又測試過推膠、推出來膠有幾粗,全部都無問題,明明幾日之前印得好地地,而家就同你圖差唔多樣!

又搞過電壓係咪唔夠力?風轉左長吹再加多再吹把....最後都係換多幾個頭就無事(包左明明寫住0.4其實0.2,又玩左幾日)

事後發現,個頭係有小小塞,一塞小小就推反d膠上去,印印下出膠就幼~第一層、二都無咩事,一般過唔到3,4層就斷、幼...

請問有冇 ching 知道以上 A-E 既參數名稱?
Thx