[教學] 立體打印筆大搞作1 – 受力膠件接駁手術

首先要講講因為工作既關係,所以我LEE一年都吾係禁方便可以出POST SHARE野比大家,見端午節得閒,就出下POST份享下啦~~

大家都應該知道乜野係立體打印筆,其實好多人都會覺得支筆無乜用,因為如果要靠LEE支野整作品,除非你本身繪畫美工好勁,如果吾係就禁畫野一定好Q核突,更加吾好講話要同立體打印機比啦,,所以見大家同其他網友都無SHARE有關立體打印筆既資訊。

因為工作既關係,我得到左一支立體打印筆,初初我都覺得支野無乜用,但係慢慢我發覺支野原來好Q有用呢~!!!

我個同事架車有個膠件爛左,因為買吾到零件就搵我,本身諗任畫過一個件印出黎,但係我明白印出黎既效果吾會同原裝有得比,所以我想試下睇下可吾可以接駁番先啦

如果有DIY經驗既朋友都知道受力既膠件用膠水吾會有好結果,因為膠水同膠件既密度吾樣,而且一般既膠水吾會改變接合位既表面,即找著力有限,一受力就會由接口爆開,所以無用既,另一種就係用專用ABS膠水或亞思通LEE D 會溶解接口表面既膠水,好處係接合既強度大增,係一般人做法,但係吾係種種膠都用到,而且亞思通有毒,而今次LEE隻件就係用吾到亞思通喎隻

其實最好既接合方法係用番本身既物料黎做膠水,因為接合後就好似未爛之前一樣,同一舊膠,無斷層無雜質,強度就一定係最好。而立體打印筆正正就可以禁做。

工具:立體打印筆,火機/火槍,打磨工具,普通快乾膠水

第一步:先度一度位,睇下有邊樹會立體打印筆咀焊吾到既位,就落膠水,將兩件件初步接合定位先。

第二步:將打印筆加熱模式轉為ABS,或調度溫度比260更多,因為強度高既膠溫度多數都要高D

第三步:預載定同色既膠,當然最好係同一種膠,今次LEE隻係黑銀10比1既膠,我用黑色算數

第四步:吾出膠既情況下,筆咀250度高溫,將接合既線溶左佢,令佢表面桿接,但強度未夠

第五步:用筆咀深深插入受力點,令接合內部完全桿接,強度就會大增。

第六步:將桿接時造成的坑用劑出膠填補。

第七步:用打磨工具磨平多餘的膠

第八步:過火 - 用火槍或火機,燒一燒接合位幾秒,如果補膠未貼實坑紋,就會在過火時甩出來或曲起,清走曲起的膠,重做補膠。

第九步:打磨至完全平滑,但因為我填補的是純黑色,所以會看得出補膠痕跡,因為好眼訓呢, 快快交貨算,如果大家有時間,相信可以做得更好

立體打印筆仲有其他用途,留番下次講啦~~

其實唔需要打印筆都得
直接用打磨鑽塞舊abs膠條摩擦有同樣效果
(前提:膠條要拗直,唔可以過長,要打轉咁磨,之後再用返打磨件磨平佢,不過我未試過,唔敢保證可行)
ref:youtube

其實唔需要打印筆都得
直接用打磨鑽塞舊abs膠條摩擦有同樣效果
(前提:膠條要拗直,唔可以過長,要打轉咁 ...
bam1a 發表於 2016-6-10 19:54

我試过,3mm ABS效果最好