代替MGN12H, 歐標2020 型材用Bearing 滑塊

http://www.thingiverse.com/thing:1630978

洞位和厚度與MGN12H 直線導軌一致。適用於歐標2020型材。

唔係好明點用,我原本用micromake d1 pulley,係咪就咁print 3舊呢個出黎換就得?係咪呢個好過原本pulley?

回覆 2# emprize

如果pulley 同線軌版也是用同一個滑車, 就可以互換。但MM 好似係用國標鋁,未必合用。而且黑色磨花了比較覺眼。

順滑度和剛性比pulley好。耐用度有待實驗。除非很不滿pulley 其實都唔駛換。

國標鋁個坑闊係4.2mm,坑7.1mm左近,應該要改爲623先可以順利入坑,但623個外半徑唔夠插得入,不過bearing好似無咩太大必要插埋個坑,
而國標定v-slot(所謂歐標)都好,2020鋁材 個外圍dimension始終都係2020,值得用MM試下,如果無入坑bearing個情況後果唔好先改個入坑bearing配置
PS:每邊用10個bearing小小豪華得濟,反而覺得每邊5-6個已經足夠,或者索性改爲Flange軸承咁卡位(類似火車路軌咁),
咁樣唔會有對整個接觸面有太大磨蝕之餘又可以固定位置(入坑bearing相信係用來防止走位吧

回覆 4# bam1a

如果全金屬就可以6個OK. 印件要用10個 先夠穩。Bearing 都只係0.6人仔一個。 食少串魚旦都夠買。

Bearing 放晒外圍好ar位。我就唔整, 睇下有冇ching remix.

其實放粒土炮啤呤可以捱到幾耐?

回覆 5# ustkl

PTFE 管係咪用黎緩衝? 所先唔直接用M4/M5螺絲?

其實點解唔用16粒,每面四粒,四平八穩

回覆 7# palpatrick

主要係M3螺絲冇咁阻定。中間果4粒一定要用M3軸, 否側軸會頂鋁條。

回覆 8# g2david

10粒已經好穩,呢個設計最多可用12粒。