[操作疑難] 准備入手kossel mini,想問幾個問題

本來有同事(高層)放部kossel mini係公司暫住(土地問題?)
得閒果時玩過幾次,結果試左返唔到轉頭
今日想印時先知前幾日同事搬返部機返歸(土地問題解決?)
把心一橫,決定自己買返部

1. 有冇Ching 幫襯過依間?or 有冇更好建議?
>>>https://world.taobao.com/item/42 ... 2014082608.6.LNWg1q
2. Ching們用開邊間PLA 供應商?
3. 除左PLA,重有冇其它零件要買定做spare?

更新:
多謝戰鬥碗Ching轉讓愛將
我會好好對佢,令佢幸福咁印好多野

Offer 大進行圑購中, 講完 :D

回覆 2# diy0627

Offer大人果Set貴成倍,Over over buget

細節中有無魔鬼, 要留給高手解答, 但我相信一分錢一分貨, 祝好運

回覆 4# diy0627

Thanks Ching~

當然係一分錢一分貨,
平機全部都係注塑件,
玩一年半年就無問題既
仲要睇你印得幾頻密

質素亦有唔少差異
你睇佢既成品, 隻公仔成隻酒杯咁大

但條腰都印到咁 ...

而且你買返佢既"线轨"版, 連運費都差唔多2千港紙啦   差唔到成倍

2) PLA 供應商...真係睇彩數... 卷卷膠質素都唔同,未試過大一間完全無問題
    PM左你我買開既鋪

3) 最必要既 parts 應該係黃銅噴咀, 同UHU漿糊筆(其次係百特叔叔,但首推UHU),
    PS : 美紋紙...無用好耐, 太易爛

睇咗你畀個隻TB
自家製底板..........
假如要有個好開始嘅話,多小小錢其實無咩所謂
假如自己肯花多小小時間debug代替製作成本,TB套件甚至自己砌list反而係你杯茶

一係買MM
一係就買全金屬
風扇最易壞

回覆 8# mooninman

MM有臭件(@marcowing師兄個case),雖然大路但暫時唔好咁捧佢住先
全金屬屬於浪漫同長命,只要落啱螺絲,ABS/PLA都可以長命(即使有三長兩短,至少容易做出備件,符合reprap原則)
假如想控制成本,自己執材料反而有效率
(因爲商家有時會食你水,平機有時會亂偷薄偷到出現結構性bug,自己執起上來容易額外購入spare同增加彈性,但要記住,自己執風險好高,一做唔好係就漫長的戰鬥,好似我部kossel咁

回覆 8# mooninman

研究下咩係MM先