[零件配件] 盲頭烏蠅闖HEATBED

係悶熱既夏天, 玩熱床真係開心到成頭大汗.

係冇咩認識既情況下, 用左RMB258 買左幾件玩具.

HEATBED : 27
MOS RELAY : 42
350W 火牛: 189

收貨至知塊HEATBED 上面咩都冇. LED 留空, 電阻留空, 亦冇SENSOR , 冇線.  
手頭上只有 NTC 100K 同散線.   焊好左係咁既樣.

heatbed

隻RELAY 比想像中大隻.

relay

最頭痛係點放塊heatbed 上去部機到. . . . .  最後用九牛二虎之力, 係原本塊鋼板上XYZ TOWER 各鑽一個洞.  加粒長螺絲去固定heatbed. 又可調水平.

base

當所有都連接後. 做加熱測試.
加熱至60度溫度, 用左1分30左右.
加熱至110度溫度, 就用左8分20左右. ( 好似慢左D)

似乎要買保溫物料幫忙,  想問問保溫棉呢D 野, 香港有冇少少咁散買

條線用幾號? hb通常盡粗,16#以上
hb底可以加水松木板保溫
relay真係大左啲,爬下文有人問過,細好多

via HKEPC Reader for Android

我有5mm陶瓷纖維紙,買唔到既話剪塊俾你.

各師兄,大陸有$40蚊隻ATX牛,你地估信唔信得過?我考慮過用來比3d printer 用

各師兄,大陸有$40蚊隻ATX牛,你地估信唔信得過?我考慮過用來比3d printer 用 ...
alexhon 發表於 2016-7-7 15:24

12V有幾多W?

Heatbed 用$40蚊隻ATX 即係找死

我係買呢類 30A 360W
https://shop101429036.taobao.com ... =12V%CF%B5%C1%D0#bd

Hi DTom ,

我用緊14號線, 咁下一步應該要搞保溫了.

Hi Macro,
如果再搵唔到, 到時要麻煩你了.

謝謝

回覆 1# vvserpent

NTC放在發熱缐上冇咁準,最好放在PCB冇缐的位置

12V有幾多W?
yamusketeer 發表於 2016-7-7 17:01

300W<< 好驚架!
仲有5v~ 幾好用!

我買過幾個10A、18A 都是手電、同細電腦用,唔想接220v 外露..