[測試] Extruder 擠出機

經過無數次更換擠出機,最終有一個近期較為有水凖嘅收穫

下圖是部分使用過的擠出機組件

這個可以遠近程通用,結構簡單,軟硬料合用!(堅好用)

這在是機於上圖自行修改,好處是跟機身一致,也可以反轉安裝及軟硬料打印!

這個就係近期心水!遠近程通用,軟硬料都得。(尋晚試過!好以自己裝得唔好,效果算OK)

回覆 1# palpatrick

TinyBoy V2f easy extruder.jpg

原來呢隻係閃豬個Extruder改過嚟嘅,
不過要用阿加力膠,我將閃豬個Extruder整到咁樣方便清膠碎,

IMAG0296 (Small).jpg

回覆 2# 絕對好奇

閃豬個Extruder堅好用!加埋個快插比"飛天cool嫂"一流!

但我用咗一排都無膠碎,點解閃豬會有呢?

回覆 3# palpatrick

有無膠碎, 跟出膠情況有關.  如果你個 步推電機推膠 快過 噴咀出膠, 而你隻步進電機又超好力, 就會變成送絲輪在磨膠料, 這就會有膠碎 (步進電機唔係超好力, 就會變成 步進電機 發出 "搭搭"聲).

就算是運作良好的機, 你還是可以 "谷爆"個推膠速度 到出現上述情況.  有上述情況, 原因可以是 打印速度用得太高, 不一定是有問題的.

回覆 4# ma_hty

多謝鼠兄解我困惑!

回覆 3# palpatrick

師兄你應該唔會好似小弟咁孤寒度叔,
成日貪平買埋啲幾兜嘢人仔嘅劣質膠絲嘞,
用劣質膠絲就會成日塞頭又或者太脆、太硬、太軟,
仲有最衰係有啲膠絲直徑忽粗忽幼,有時大過2mm少少,
又或者質地太硬而用咗超過4份3,剩低4份1時,
個送絲齒輪要夾硬扯,就會有好多碎膠。

不過如果係咁惡劣嘅環境之下都俾你tune得掂嘅話,
咁樣就証明你對成過打印過程,包括速度,溫度,heatbed水平,
ptfe管等等,佢哋嘅互相關係已經有好深切了解嘞!

不過有一種情況係無得攪嘅,就係膠絲直徑粗得滯,
有一次竟然粗到3mm,個入口都係得嗰2mm,
真係神仙都攪佢唔掂嘞!

回覆 4# ma_hty

嘩!我講咗幾句乍喎,竟然連我成日用高速打印你都知,
如果講多幾句,容乜易我有無著底褲都俾你知埋格!
咁樣仲成世界嘅,以後都係要講小啲囉!

回覆 6# 絕對好奇

的確有3mm料,可能店主比錯貨你!
淘料太多出入,牌子貨會好好多!
平料只會浪費時間同金錢!Tune 極都唔會有改善!

回覆 8# palpatrick

有D 差D的 1.75料,會用用吓有D位是 2.x mm 的 .... 試過一次,
  現在用最平的都沒有問題及直徑都是在 1.72mm 左右 ..

回覆 8# palpatrick

但係我的確係買1.75mm料呢,當時仲印緊件大嘢,
印到80幾%,初頭以為塞頭,
點知一睇再用卡尺度一度,條膠絲足足有3mm咁粗,
就咁塞死咗係個入口位嗰度!

師兄真係有心機又有毅力,咁多個Extruder 都俾你玩過,
重出埋post講心得,俾個like 你!