大家用咩 spec. 既電腦玩 3dprint?

畫 3D圖, 切片都咁大食, 大家用咩 spec. 既電腦玩 3dprint?
一般 i7 Notebook 又得唔得呢?

回覆 1# elvinlws

用多年前的 E6550 電腦 4GB RAM, 320GB HD 的超級舊電腦 ...

夠啦,我有朋友都係用十年八年前既電腦畫MASTERCAM

前日淘左部E5 2680 洋垃圾來玩,用反張最平display card...1年前$500

我 e+ 果部 Core 2 Duo + 4GB Ram, 行 Win7 既 Desktop, 好慢下喎

夠啦,我有朋友都係用十年八年前既電腦畫MASTERCAM
marcowing 發表於 2016-7-15 12:07

原來仲有人用 Master Cam

i74790
16GB DDR3
GTX970 4GB GDDR5
128GB SSD raid boot

回復 2 #fred2088

Fred 師兄! 320G HDD 有出事風險喎,要backup 定先得! 正常日日開七年以上HDD日子有功! 放完長假佢就會收工!

戰鬥碗

i74790
16GB DDR3
GTX970 4GB GDDR5
128GB SSD raid boot
a88akito 發表於 2016-7-15 12:42

Ching, 呢個 spec. 都幾唔錯喎

回覆 8# palpatrick

收到 !!
    但我還有好幾隻 120GB HD ... 有十年幾多了 ... 還健在 ...
    及有好幾隻 1T, 2T 1年多的... 但已死了 ...