想揾兩粒lm8luu,揾曬全個旺角油麻地都無

係咪一定要淘寶?
淘寶買日本牌子會唔會有假貨?

回覆 1# 肥肥

> 係咪一定要淘寶?

淘吧, 何必為難自己?

> 淘寶買日本牌子會唔會有假貨?

絕對會有, 而且大部份都是假 (甚至... 可能根本就沒人在賣真貨喎).  想買高檔貨, 就不要用淘寶.

多事一提, 就算是用 lm8luu, 你還是需要 每軸兩個相距甚遠的軸承 才能頂到 單邊z光軸橫伸平台.  就算買到lm8luu, 你的如意算盤都打不響喎.

回覆  肥肥

> 係咪一定要淘寶?

淘吧, 何必為難自己?

> 淘寶買日本牌子會唔會有假貨?

絕對會有, 而且 ...
ma_hty 發表於 2016-7-27 14:10

新買左套corexy套件,x軸係兩條8mm光軸,
老闆已經好好人跟左兩套光軸同lm8luu﹐不過砌完已經發現有一粒lm8唔得會搖,雖然而家用另日粒暫時ok﹐
但都諗住配過對啤呤同光軸,穩定啲咁者

回覆 3# 肥肥

> ... 不過砌完已經發現有一粒lm8唔得會搖 ...

不是粒軸承唔得, 係你安裝唔得.

直線軸承lm8luu 是由4排滾珠組成, 每排相距90度 成十字形.  個十字, 要旋轉到跟z軸同方向;  X字形的話, 就會搖.  試試看吧, 安裝小心少少, 效果相差很大的.

回覆  肥肥

> ... 不過砌完已經發現有一粒lm8唔得會搖 ...

不是粒軸承唔得, 係你安裝唔得.

直線 ...
ma_hty 發表於 2016-7-27 14:58

已經轉過佢四方八面都搖
開頭度下條光軸發現唔足8mm,換左條無咁搖,但都係有少少,再換第二粒lm8先唔搖。

回覆 5# 肥肥

> 已經轉過佢四方八面都搖

"盲中中" 去轉, 哪可能轉到兩軸承對齊?  解番出來, 在軸承畫條線標示一下滾珠位置嘛.  就算本來已經okay, 安裝好D, 都會再改善少少.  是一面倒的好喎.

回覆 3# 肥肥
我不是Corexy~
我都係咁,粒野好唔得..搖搖搖激死,我用6mm,我開頭淘加長以為好小小~又係咁,所以見人用2個短的,自已延長效果仲好..

家有兩台CoreXY, 己重新upgrade 兩次

其實CoreXY   結構, 兩條GT2 皮帶拉緊 Y carriage 和X Carriage.  絕對無可能搖搖下.用銅和lm8luu, 都是一樣, 拉皮帶前m8luu 有小小虛位, 上皮帶後你想有虛位都難.

最重要是X , Y 條8mm 軸直不直和水平.  XY Plane, 水平絕對是關鍵, LM8uu 影響小小小, 整好後去石墨銅圈, 我用緊, 才發現8mm 軸有小小曲, 行到一個位就會好緊 要買過.   反而LM8uu 有torlerence, 比較容易用.

回覆 8# g2david

好奇一問.  師兄特地把 滾珠軸承 換成 石墨銅圈, 想必 石墨銅圈 是有某方面特別強了.  可否說一下 石墨銅圈 有乜特別好  (相比滾珠軸承)?  是否虛位會更少?

回覆 9# ma_hty

說來長篇, 剛剛砌好部機後, 部機成日發出 gg 聲. 當初認為是LM8UU 太差,  買了多一套石墨銅套,  以為銅套無虛位, 又無機械走珠, 應該okay. 點知一上機後, 發覺唔順又緊, 就放在一邊, 因為太多其它問題未解決, 個Z平台絲桿都被玩死.  

經過無數次更改Z 平台, 最後回到XY plane 上. 買了絕對直的光軸,  用銅套一試, 即時無問題, 慢慢行時無聲, 快就有好像風聲的"su su" 聲, 打印時無聲.    後來另一部機也換了光軸, 用走珠的LM8UU, 一樣靜, 只聽到小小聲.  所有噪音是從光軸引起.

你問我$12石墨銅套定$5 LM8UU, 邊個好, 我覺得一樣, 打印出來物件沒有特別分別,  LM8UU 要加油, 油污多D. 而且有人話只可運作1000 小時就要換