[操作疑難] 求救Flashforge Finder 3D打印機 進絲問題

岩岩買左Flashforge Finder,第一次入材料既時侯佢不斷出絲,而且個MON冇寫100%搞掂,
以為有問題,所以即刻禁取絲拎返出黎,但唔知係咪拎得唔好,我再進絲既時侯已經唔再進到,
每次禁進絲,都會有小小漏出黎,跟住就冇哂反應,入絲個個位又冇熔到,
請問係咩問題??
可以點解決?
上網睇過如果塞左,要拆出黎搞,但有粒6角螺絲扭唔到出黎之如已經滑埋牙・・・・・
唔該咁多位師兄

岩岩買左Flashforge Finder,第一次入材料既時侯佢不斷出絲,而且個MON冇寫100%搞掂,
以為有問題,所以即 ...
shevak1988 發表於 2016-8-1 01:24

廠機當然是Call代理

廠機當然是Call代理
Offer 發表於 2016-8-1 07:13

最慘唔係香港買

影張相先再傾計,滑牙有得攪既.

今日買個左個滑牙都扭到既野,都唔得
粒螺絲似乎比我玩殘左・・・

回覆 5# shevak1988

內六角螺絲頭 能夠扭滑牙, 原因只有一個, 就是螺絲太cheap.  我都有兩件零件 為這原因完旦了.  傷心.  救得翻, 螺絲就解一粒 換一粒吧.  全體螺絲買高幾級, 都不過只是用多你十元八塊.  螺絲不要省.

依樣野幫到你

你用乜六角匙扭開? 有D cheap 六角匙尺吋唔準D角又圓, 食唔晒個洞就會滑牙。換把好D, 角sharp D就有機會扭得開。

好多六角匙啲數都唔準,留意下打滑左既六角匙唔好用,滑左既六角匙係會整壞螺絲.
取出器唔一定得.
快既落鴨記買部打磨機裝隻磨碟仔,磨個一字用一字批拆一定得.但係會磨花埋件噴頭,功能應該唔影響.

你用乜六角匙扭開? 有D cheap 六角匙尺吋唔準D角又圓, 食唔晒個洞就會滑牙。換把好D, 角sharp D就有機會扭 ...
ustkl 發表於 2016-8-2 00:04

佢原裝送既,扭個陣已經FEEL到好CHEAP,又唔岩位・・・
扭到一粒但另一粒完全收皮・・・