有無邊間可以淘到直的絲桿和光軸

2016-8-2 11-52-39.jpg

邊間買就唔講

500mm的絲桿跳動0.7mm(塞尺)
500mm的光軸跳動0.17mm(電子千分表)

裝偏的絲桿軸承

要做光學機的路太遠了......

回覆 1# KSC

事實上真係有D難, 有時未必係佢造出來唔直。係存放得唔好弄灣。
話說回頭, D鋁型材直線度不錯。要check 好易, 兩條四邊拼下向光望就check到。冇乜發現過唔直。

所以我跟住D機都唔用光鈾改用鋁型材做rail.

其實做光機又唔駛好直, 順就OK. 返而做ultimaker就真係要好直。

回覆  KSC

事實上真係有D難, 有時未必係佢造出來唔直。係存放得唔好弄灣。
話說回頭, D鋁型材直線度不錯 ...
ustkl 發表於 2016-8-2 14:48

支絲桿曲的無可能順...現在先試下退返去,再等他送過。唔得就再看看廠入邊有無機可以校返直它。

光軸都唔用得,度力係斜的直線軸承唔順,唔知係唔係因為OD只有9.972~9.978的問題,行果時沙沙聲.....。rail我估都係唔好省錢用滑塊算.....再來只係用一條定兩條的問題。

你覺得如果用返Kossel的皮帶結構得唔得?唔想找......但又怕皮帶回彈造成的誤差

回覆 3# KSC

絲桿建議用滾珠, 300mm 一百人仔左右

回覆 3# KSC

買梯形絲杆, 係咁上下啦喎.  好絲杆 是貴價貨, 要好幾百一條的級數, 才有機會合格.  買貴D啦, 你要一條之嘛.

>> 500mm的光軸跳動0.17mm
即係+/-0.085?可接受喎!求link,請PM

>>裝偏的絲桿軸承
KP轴承座可調軸心,不過幾難調,次次都太大力推過龍。唔知係唔係方法唔啱

話時話,買過既光軸支撐架隻隻都唔同尺寸,靠佢定位唔太準。

回覆  KSC

絲桿建議用滾珠, 300mm 一百人仔左右
ustkl 發表於 2016-8-2 15:53

有無店家用過ok?求link