弧邊梯形物件之量度與繪圖:摩打頂蓋

學咗SketchUp咁耐,好多嘢都無人教,
尤其係點樣量度物件及繪圖都要打天才波,
我最怕見到啲有弧邊嘅物體,
每次都有種老鼠拉龜,無訂埋手嘅感覺!

呢個摩打係係一個執返嚟嘅積疏拆出嚟,

IMAG0332 (Small).jpg

想整返個頂蓋俾佢,今日突然著咗燈!
印咗以下三個工具就完成咗測量同繪圖嘅工作,

IMAG0333 (Small).jpg

成品出嚟嘅效果仲好fit添!

IMAG0334 (Small).jpg
IMAG0336 (Small).jpg

如果俾著你嘅話,你又會點量度同繪圖呢?
歡迎各位師兄發表意見,大家研究交流心得。

update line ---------------------------------------------------------------------

小弟嘅方法:

1.我以前會先對住個物件左度右度,
  今次改變策略,先度咗嗰啲最易嘅圓形,

畫圖後打印個圓圈,check下啲size及位置有無錯,

IMAG0337 (Small).jpg

2.量度四角起弧點距離,以便揾出長、濶度,

畫圖時先將圓圈建立成元件及隱藏,以便分開處理,
  根據量度四角嘅數據畫出梯形

量度四邊圓圈越出物件之距離

IMAG0338 (Small).jpg

取消隱藏圓圈元件,畫出圓圈邊畀導缐(藍色)及距離導缐(紅色)

隱藏圓圈元件,便用弧線工具拉至紅色導缐創建弧面,

取消隱藏圓圈元件及分解,使兩者合體及移除多餘部份再加上bearing內框缐,

整體及bearing內框缐略向上提升加厚模型及打印,

g (Small).jpg
IMAG0345 (Small).jpg

安裝試位及量度差距,

IMAG0339 (Small).jpg
IMAG0340 (Small).jpg

調整模型厚度修正差距,最後印出成品!

IMAG0344 (Small).jpg

大功告成!謝謝觀賞!

ps:由於唔可能每個動作都加以說明,希望各位師兄睇得明!

用ABS印,否則上A1

ching 可以試下免費的 fusion360,學識咗唔會再玩 sketchup。

Sketchup 真係要放棄... 補窿真係補到吐血

盡早逃離吧喇, 呢個世界好大, 免費野仲有好多選擇
繁體中文都可以試下 Onshape (https://www.onshape.com/tw)
另外 Meshmixer 都有人做左(繁體版)
123d 亦做埋 (繁體版)

用ABS印,否則上A1
Offer 發表於 2016-8-19 09:36

唔明典解要用ABS?

呢D平面野好易處理,最怕係雙曲孤面。

1, 放落2D scanner scan 完,import image 入 software 度 trace.
2, 倒轉响纸上用筆trace. 加返D construction line, 再度。

你呢隻我會就咁用間尺度。

要用ABS 因為motor 會發熱。

回覆 1# 絕對好奇

量度圓滑物件, 你要來點 逆向工程 才能做到了.  直線, 只有一個可能性;  但圓滑的線條, 有很多不同的方法也可以做到圓滑.  由 弧線 (即是圓的一部份), 到我最喜歡用的B-spline curve, 到更複雜的曲線工具... , 如果你不是事先已知 作者用哪曲線工具, 量度就只剩用短小直線模擬一路了 (即是用 3D scanner 的意思).

不過, 你也可以倒過來估計作者會用哪 曲線工具, 沒什麼特別原因, 弧線 是首選, 因為 較容易管理 和 CNC會比較方便.  如果是我去量你的模型, 我會由正上方拍一相, import入 sketchup, scale相片 到對應 它現實世界的大小, 最後試著畫不同大小圓形 去令圓形重疊 你的模型那大曲線.

有了第一個資料, 其他就很好估了.  你自己畫圖, 也會盡量用 整數參數 呀, 所以會很好估.

我不嬲講多過做,以下係我做法,見笑

只揾到個咁嘅樽,畫法大致都差唔多

度闊

度高

度弧邊高

跟住開工畫,順便毒下大家玩 Fusion 360,去片
https://youtu.be/a9m8lHlgE2E

回覆 2# Offer

先多謝版主師兄關心,最後成品係用ABS印。

ps:主頁已update

回覆 3# gorto

回覆 4# dtom

回覆 8# gorto

嘩下!乜你哋都跳哂船嗱!
做乜咁遲至講呀!
有埋gorto大佬video示範,
gorto大佬,you jump,I  jump!