新.安森美LV8729V電機驅動stepstick

做了一批小板的LV8729V驅動ccDriver,最高128細分,XYZ機子可以改善噪音及震動提高表面質量,需要的朋友可以聯繫我。

more ccDriver

ccDriver

焊點好似唔多靚... 人手焊?
效果唔覺特別好
請問用佢既原因 ... 128 step

確實為工人焊接,主要是新板做驗證,大量化可做SMT。

回覆 2# dtom
16細分:

64細分:

回覆  dtom
16細分:
64細分:
cccc_magicboy 發表於 2016-8-22 16:07

identical platform with same settings?
新手唔清楚越低step會唔會係直角轉向有更大差別,正常step呢個數值個主戰場應該係圓形啵(個模型係理論全圓嘅時候,越低step嘅話每個弧形個取樣越精細,容易做到更圓形嘅圖案,無估錯嘅話)

而且我硬係覺得個灰色個模型個種Z軸紋小小隨機,唔似因爲步數而出現
假如可以嘅話,我想你用紅色配1/16stepper做出來,咁樣容易辨認係咪stepper個優勢定係出現其他因素,thanks

回覆 5# bam1a

確實,不同料可能也會引起不同的效果,但我用的同樣的gcode印的,我只有一台山寨makerbot機子,灰色的是之前用a4988做驅動印的,紅色是後來換lv8729v(ccdriver)印的,相應對firmware進行了修改,總的還說,高細分確實有更好的表面。如果有時間我會提供更好的test對比,或者哪位有時間可以幫我做test,ccdriver可以贈送。

回覆 6# cccc_magicboy

makerbot唔係數控嘅咩?
你嗰塊睇落唔似噃!

回覆  cccc_magicboy

makerbot唔係數控嘅咩?
你嗰塊睇落唔似噃!
絕對好奇 發表於 2016-8-22 20:40

山寨嘅makerbot可想而知

回覆 8# bam1a

依家山寨嘅mightyboard都唔貴,
但係電壓係由software控制,
咁樣啲電壓會唔會亂哂龍架!

回覆 1# cccc_magicboy

路過, 隨便搭訕一下.

你的比較 好像少了一個十分關鍵的資料, 就是打印速度.  打印速度, 對打印表面質量的影響, 是十分大的.  還有, 請不要以為 相同的gcode 就等於是 公平的比較.  gcode 裡的要求, 只是你的期望, firmware 會根據很多隱藏規則, 按情況 去做或不做 你的要求.  硬體設定有改, 就算簡單到只論打印速度, 你也已經沒有簡易的方法去估計 (更遑論期望公平的比較了).

比較打印速度的話, 直接自已看鐘去計時吧.

另外, z方向一般是不會有你灰色膠件那一種花紋的.  這情況出現, 十分可能是 膠料本身有問題 (另一可能性是 z軸絲杆 出事, 但你紅色膠件沒事, 所以可排除這個可能).

細分多寡 找不同, 你不應 往z方向找, z方向是不應有分別的.  找不同, 你應該 往xy方向的輪廓 去找.