[開箱] MINI Q LCD微型光敏3D打印機(香港區第一台)

Software:

MINI Q LCD软件控制部分
http://bbs.miniqtech.com/bbs/for ... 142&fromuid=245
(出处: MiniQ)

光敏樹脂:

液態狀盡量不要用手摸,如果不小心碰到要及時清洗,皮膚比較嫩的人會有瘙癢感,不用特殊處理,一兩天自己會恢復

手掌沒有毛孔處一般問題不大,有毛孔處會容易受影響,不過還是推薦用手套

如果接觸到皮皮膚,用中性洗手液洗就好了

在光敏機打印好後要放在水裡用紫外光燈作二次固化,因氧氣對表面固化有影響所以要在水裡

321344532432542g

報告一下:水洗樹脂清洗的確很方便,固化後比9000軟一點,透明程度亦比9000好一點,固化時間亦要長一點,120s+12s,如果想打印精細結構的印件建議使用9000,9100沒有預設profile,自己把9000的修改一下固化時間再用新名字存檔吧

係時候總結一下用咗部機幾個禮拜嘅心得 ,部機其實有幾方面需要改善嘅 ,第一就係散熱嘅問題 ,散熱嘅問題就已經將嗰個風扇原本跟led開關改為長期供電, 4988嘅限流原本由一安培 改返做0.8安培 ,改咗之後呢嗰個溫度就有明顯嘅改善 ,另外呢就係led漏光嘅問題,那個光杯就係吸唔實 個led 所以呢漏光嘅情況都幾嚴重,我 最後就用 打磨機 將光杯切短,然之後用錫紙張嗰個漏光嘅部分呢完全遮蓋 ,原本vga驅動板嘅電源呢係由 printer嘅主控板底焊線接駁出嚟㗎 ,呢種安排其實就唔係咁理想 所以呢我就已經將佢由插座直接引出, 另外部機收到之後呢發覺啲螺絲 有八成都係鬆嘅所以差唔多成部機要拆開再砌過

打印方面 ,因為 每層嘅高度 係用0.05 mm 所以就算要打一個2 cm高嘅物體 差唔多都要返兩個鐘頭有多嘅時間, 因為光敏機嘅特性 無論你件印件有幾大 ,佢印每一層嘅時間都係相同 所以如果為咗節省時間 最好同時打印幾件 ,至於調試方面 主要都係曝光時間 ,唔同膠每一層有唔同曝光時間 用咗唔同嘅顏色 亦都需要修改曝光嘅時間, 顏色越深增加曝光嘅時間就要越多, 基本上佢有幾隻膠 可以選擇 ,第一隻叫高 韌樹脂 呢一隻印出嚟 效果係最硬嘅 ,曝光時間亦係最短, 打印效果都比較理想 第二隻就係水洗樹脂  曝光時間 要稍為增加 但係喺清理方面就真係好方便 因為其他都係需要用酒精清洗, 清洗上我覺得係最麻煩嘅 所以水洗樹脂感覺上方便得多, 跟住就到彈性樹脂 彈性樹脂嘅曝光時間又要再增加一啲 而且打印嘅成功率會比較低, 但係佢嘅好處就係因完之後個質感 有啲似橡膠咁軟熟 最後一隻就係 鑄造 樹脂 呢一隻我冇買到 亦都冇條件測試 所以就留返 比其他師兄試一試啦, 好多人都話光敏機嘅樹脂 好臭好大陣味 我用落呢三隻 樹脂 都覺得可以接受 只不過清洗上面 比較麻煩 而且最頭痛嘅 係 打印完之後 從而使平台將印件拆出嚟係最麻煩㗎, 亦都好易整親自己, 因為打印件佢會 黐到個平台好實 試過有幾次 拆出嚟遇到好大困難 ,最後見印件 拆到爛咗都未能夠離開平台 ,所以底層嘅曝光時間控制 同埋擺放 要經過多次 實習試驗先至會有最好嘅效果 ,之後 仲要經過酒精沖洗 ,清水沖洗 紫外光燈二次固化, 二次固化 需要放喺水裏面隔絶氧氣進行 先至會有好嘅效果

基本上比FDM簡單易用,機內的缐其實有改善空間,完子應該能做得更好的,建議為機底加上四隻橡膠腳便更完美,此機把玩一段時間後我會把內部電路重新改動一下

主控使用普通2560的打印機一體板,主要是控Z步進,Z限位,LED所以有點浪費,主板其實可以用小一些去省地方降成本

呢部機打印簡單冇乜野要調

事後清理最煩

要買多D酒精,手套,紙巾

我覺得仲要買多幾個不鏽鋼的碟同盆會好D