[好用工具分享] 利用「陶瓷刮刀」加快打磿 和去 BRIM

今日去逛逛旺角,在好景一間模型店找到  '陶瓷刮刀'  這種很有用的工具。
http://sujibori-do.ocnk.net/product-list/98

用法如下:
https://youtu.be/U46Hj51zLJc

實驗証明,利用陶瓷刮刀 去除layer 之間的痕跡和去BIRM 都十分有效:
順帶一提,雖然這種用法用普通的模型刀都可以做,但這樣做金屬模型刀的刀刃會嚴重磿損。
以下是成果:

回覆 1# jonahl

打磨 要快, 買個小電鑽配金剛砂磨頭, ABS的話, "車"兩下已經光滑到似注塑件; 可惜, PLA硬, 不好打磨 (或者是我的磨頭太cheap), 會愈磨愈粗的.

回覆 2# ma_hty

講緊呢支野?

WIN_20160828_00_35_07_Pro (2).jpg

其實都可以,不過好多轉角位因為個鑽咀的大小問題入不到。

我用過,似乎唔夠力喎

我用過,似乎唔夠力喎
kalo2000 發表於 2016-8-28 13:45

廿幾蚊,用2節電芯係咁上下,佢有套2舊水插火牛可能夠力d

陶瓷修边刀|陶瓷去毛刺刀|陶瓷刮刀 TB link

有冇白老鼠?

陶瓷修边刀|陶瓷去毛刺刀|陶瓷刮刀

有冇白老鼠?
Offer 發表於 2016-8-28 16:43

白老鼠更係留比offer大大你喇

呢把野個膠手柄感覺唔come用

如是金屬柄即buy

白老鼠更係留比offer大大你喇

呢把野個膠手柄感覺唔come用

如是金屬柄即buy : ...
whitechunk 發表於 2016-8-28 18:06

九萬幾樣等住玩,有排都未到把刀,留返比你地

陶瓷修边刀|陶瓷去毛刺刀|陶瓷刮刀

有冇白老鼠?
Offer 發表於 2016-8-28 16:43

offer大大
請不要在這時分心,我睇住你玩果部MINIQ LCD 咖

另外,如果部 MINIQ LCD 成功,光固化 的入門門檻會大幅降低。