想請問學3d設計用咩notebook

請問大家平時用咩notebook黎畫圖果d?
notebook對於print出黎效果會唔會有影響?
係咪mon graphics 同埋ram都要比較好先得?
請問有無推介?預算$10000以下
thx~

用epc文書機

請問大家平時用咩notebook黎畫圖果d?
notebook對於print出黎效果會唔會有影響?
係咪mon graphics 同埋ram ...
littlepotato 發表於 2016-8-30 15:02

簡單講句,冇乜影響,正常你就算窒都係唔會影響製作,只係影響自己隻眼姐
你睇你將來要用嘅軟件當指標+小小口味+打爆個RAM咁買其實已經好夠

硬件的話, 睇下你畫乜啦.  不過, 新手的話, 保守估計未來五年, 你也不需要因畫圖而升級電腦.  即是不必花錢, 用你本來的就成.

軟體的話呢...  預算$10000  是太少又太多.  收費的3D繪圖軟件, 是幾皮野一個 license, 幾千太少;  免費的3D繪圖軟件, ^^", 免費, 幾千太多.  免費的軟件, 不一定代表不夠用;  付費軟件才有的功能, 也不一定就是你的需要.  簡單講, 先下載個免費軟件試試看, 了解完自己的需要之後 才投資也不遲.

我用123D,
用舊大電腦..AMD 唔記得 640x4之類內置display卡,一開多圖內容的就好慢,慢到唔想再用~但電腦太舊又唔想加野~同樣,在公司同期舊野i5 加張display 卡,完全唔同好正常..

最後走去買左張$500 唔使插電的display卡先叫做好反d~最少可以控制多d圖唔會十下十下~

另一部Mac Pro 2011 i7都因為無卡..好慢,如果我再買一定會有內置display卡的手電

我近期都淘左張二手工程繪圖卡FX1800, 效果好正,D光影位出晒來,反應也比我舊野9600GT好太多了

我近期都淘左張二手工程繪圖卡FX1800, 效果好正,D光影位出晒來,反應也比我舊野9600GT好太多了 ...
kfceric 發表於 2016-9-1 02:33

師兄!淘寶$180就可以??早講跟你買...唉

是這個。舊板本的工程繪圖卡。支援 solidwork 等用OpenGL 的軟件

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=11jd2h98bffc

回覆 7# alexhon

這是換卡後的效果..

Rotate LED Light 001 ASSY 800.jpg

回覆 9# kfceric

好奇一問, 為啥上圖, 9600GT 不能做?  這不過就是簡單的 per pixel lighting 而已, 大概, 分別只是在繪圖軟件設定一下  用或不用 per pixel lighting .  沒理由, 9600GT 不能做 per pixel lighting 的.

順帶一提, 上圖有光, 但沒有影.  影, 需要用別的演算法去計的.  繪圖軟件的設定裡 可能會有影的選項的, 找找看吧.