[求助] Kossel mini 割紙問題

唔知點解我剛砌好之後佢一直在X軸度壓到好低而且冇料到,有時仲割紙,試過加A4入去都失敗
唔知我要如何才好﹖謝謝大家

首先要以下資料

1,  那品牌的kossel?
2, 3 個 endstop 是否tune 好?
3, 是否用了G29 autolevel,  用那種autolevel?
4, 最好有張全相

回覆 2# ustkl

首先要謝謝您幫忙
我是朋友幫我買的(小弟只是kossel 的初哥,請多多指教),所以唔知道佢品牌,只用過內置的AutoLevel

回復 3 #darkbear

好多delta機嘅autolevel 都形同虚設。最好用手動調好先。

映個全相來睇䏲,最好有埋effector close
up

原來又系MM, 睇下有冇MM 用家幫你啦。

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# ustkl

唔知點解我剛砌好之後佢一直在X軸度壓到好低而且冇料到,有時仲割紙,試過加A4入去都失敗
唔知我要如何才 ...
darkbear 發表於 2016-9-5 11:36

呢部micromake
檢驗x 軸既 endstop 是否正常
個滑塊真係click到佢嗎

檢驗endstop
whitechunk 發表於 2016-9-5 17:32

謝謝您的幫忙,不知道有沒有教學?(不好意思,小弟真的是初哥)

回復 7 #darkbear

小弟用緊這款機光軸版本,實在不是叫MM,
係子浩科技出品,但係同MM差唔多。
師兄只要將下降咗嘅那邊皮帶重新調校即可,另外有可能係三條長鋁條高度有偏差所引致,要平衡度返啱先得。
祝你成功!

戰鬥碗

你比個Cure裡面個Auto Level 果頁黎睇睇?
塊玻璃平唔平? 試下換膠紙

回覆 8# palpatrick

謝謝您啊,我一陣回家試下