[求救]有冇師兄知點可以防止卷PLA/ABS 用用下會打結!?

同上,無論你間廠排線得幾好,但好多時PRINT到卷野一半時已經開始搭線搞到打結,唔知有咩好建議? 謝謝

同上,無論你間廠排線得幾好,但好多時PRINT到卷野一半時已經開始搭線搞到打結,唔知有咩好建議? 謝謝 ...
darkbear 發表於 15/9/2016 13:12

正常卷料唔會打結,因爲一個正經嘅供應商都會好心地將堆絲有條理咁卷來卷去,大多程度唔會出現打結情況(頭尾都係直接卡實係個筒而唔會打結)
假如有roller嘅話應該唔會有呢個情況(個送絲機會自己慢慢扯佢)
不如講下你卷野點樣放?

正常卷料唔會打結,因爲一個正經嘅供應soeng都會好心地將堆絲有條理咁卷來卷去,大多程度唔會出現打結情況( ...
bam1a 發表於 2016-9-15 11:23

你好,我是如相中咁放,但用用下佢會打交叉... 謝謝

我買過好多唔同舖,試過有啲有,應該都係卷野唔好,換另一間舖買.

我買過好多唔同舖,試過有啲有,應該都係卷野唔好,換另一間舖買.
marcowing 發表於 2016-9-15 11:42

謝謝您

早一兩年有試過打結, 近來好少遇到。我用的PLA 全是平野。

易打結可能是使用者造成。當換料退料時要小心留意線頭。避免彈回料盤中, 否則揾返個線頭時可能已同盤中線打click 了。

回覆 6# ustkl
謝謝啊,咁可能是呢個原因居多,因有時由得佢彈完我才去收料

你自已捲線都無可能打結, 除非你抽個頭出黎時己打結

回覆 3# darkbear

印印下打結要退返條絲出黎, 整理好再入一次先得
唔係永遠隔一陣又打結

你自已捲線都無可能打結, 除非你抽個頭出黎時己打結
g2david 發表於 2016-9-15 14:03

我買回來時佢有個線料CLIP夾住,所以一開馬上用唔使抽,當我收料時都會夾返佢,所以應該唔關事