[求助]有關使用PLA突然出現的古怪情況

2016.09.30 10:40 AM更新:我終於知道係咩問題啦,原來同膠料無關,原來係個送料器問題,我剛才拆左佢換個新的就正常返,原佢舊的JAM JAM地,一時推到一時推唔到入去搞到咁,所以小弟又學到野啦

之前一直有用用下卷PLA都正常,但早2日開始變成咁:

(但我已經長放電子防潮箱,開左唔夠一個月,但我住近海邊)
最初嚇鬼死以為JAM頭,點知換左都係咁

當我用返另一卷細(有用保鮮袋長包並放防潮箱)就可以正常

想問下我嘗野是否已經唔要得﹖有冇方法可以防止再係咁﹖謝謝大家

似係擺防潮箱先有問題.抽乾晒.無問題嗰卷包左膜抽唔乾.

似係擺防潮箱先有問題.抽乾晒.無問題嗰卷包左膜抽唔乾.
marcowing 發表於 2016-9-29 10:26

謝謝您, 下?咁我點好?(但我都是SET個DRY程度在中間,唔知師兄你推薦用咩程度好呢!?)

就咁擺響度算囉,其實膠唔係好怕潮濕.用個膠袋袋住防下塵就可以.
thingiverse見好多人整除塵FILTER,我專登將啲擺一個月唔用又有塵既料照印又無出現過問題.

就咁擺響度算囉,其實膠唔係好怕潮濕.用個膠袋袋住防下塵就可以.
thingiverse見好多人整除塵FILTER,我專登將 ...
marcowing 發表於 2016-9-29 12:08

謝謝師兄,但請問我卷野咁仲有冇得救?

仲想問下其他有放電子防潮箱既師兄,你個濕渡TUNE去哪一度? 謝謝

我都係中度左右, 放好幾個月都冇事.

我都係中度左右, 放好幾個月都冇事.
vvserpent 發表於 2016-9-29 19:30

唔知師兄你把中偏H定L多D? 謝謝

撞鬼..... 原來差唔多L到尾@_@

我唔知點解D膠(已開封)亂咁放擺左年幾兩年都仲用得