買機問題 (新手)

各位師兄師姐,扒文後决定買一㗎三角式3D printer

喺“逃補”search Kossel, 點知見到架架都話自己係Kossel 三角洲,請問Kossel 係一種standard? 所有機跟呢種Standard design 都數係Kossel? 又冇邊㗎機/店舖大家用過又有口碑?  
因花多眼亂,謝謝各位指敎

via HKEPC Reader for Android

kossel只係方案而已
由於佢資料已經公開咗,所以D商家就自己執料提供kit出來
正常有3/6碌直柱組成三角柱體並排走係泛指delta(三角洲)機(部分商家係爲咗銷量會有時加入kossel呢個字段,有時並非如此)
假如係使用鋁型材做frame,而且有9橫3直柱嘅形態,可以泛指kossel(TB大部分唔係純淨kossel結構,而係大多數用類似mming師兄個2020鋁材變體做基礎)
不過講明,唔同商戶會有唔同嘅recipe,呢個要睇自己個眼光同資料搜集能力,有嘅話可以避到大量伏

多謝師兄解答, 喺TB search 完一輪見到下便呢款最多人買同評價唔錯

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=20#detail

不過佢有滑車版,光軸版,綫軌版。 賣家話綫軌版精度最高。 各位師兄師姐對呢款機有冇咩評價呀?

謝謝大家

回覆 4# doraemon_aa

1. 條Link 睇唔倒。
2. 淘野總有點風險。香港退貨上大陸超麻煩。
3. Delta 機都幾蝦人玩, 建議爬下呢度D文先。

條Link 而家睇倒啦  
原來係著名品牌MM,
對於磨練意志和忍耐力,
的確係一部好機

回覆  doraemon_aa

1. 條Link 睇唔倒。
2. 淘野總有點風險。香港退貨上大陸超麻煩。
3. Delta 機都幾蝦人 ...
ustkl 發表於 2016-9-29 23:02

同感,而且即時送到來見到完整,你唔砌好佢試埋都唔知有事什至有時比少左零件你又要比額外運費寄返來都煩
我部DELTA無論點SET都唔知點解左下角(近我個面)永遠都是太貼底,試過拆曬再砌都係咁,好鬼煩...
仲有好似剛剛出現個問題,PRINT PRINT下突然變絲,問賣那個,佢話JAM頭,好啦,我用專用鑽仔試下救啦,點知又係咁,之後連噴嘴都換埋又係咁,之後自己懷疑係料問題啦,試下好多卷又係咁,但奇怪是其中一卷仔(跟機送比我試PRINT)又無事喎,個時仲以為係真既料事,於是同另一店舖買又係咁(全新),最後唔信斜連最後既送料器都換埋佢才知原來係佢JAM JAM地搞到咁.... 唉.... 嚇鬼死,突有想過會否是底版控制方面有問題....)

所以正如師兄咁話,真既試磨練意志和忍耐力,仲有膽少D都唔好掂

同感,而且即時送到來見到完整,你唔砌好佢試埋都唔知有事什至有時比少左零件你又要比額外運費寄返來都煩
...
darkbear 發表於 30/9/2016 12:46

https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.Vu8Hek#detail
反而想睇吓有無人用呢種
雖然個板咪又係貼牌一體化RAMPS+2560,好冇理想

btw,正常都係建議用滾輪(滑車),至少平小小,雖然保證唔到粒粒都係正圓形,但至少可以買多一兩打去換走瑕疵品
而且TB/買嘅唔算太貴,但玩到一段時間,呢種滾輪唔會滿足你個需求啦

反而想睇吓有無人用呢種
雖然個板咪又係貼牌一體化RAMPS+2560,好冇理想

btw,正常都係建議用滾輪(滑 ...
bam1a 發表於 2016-9-30 11:43

我就一步到位直買線軌版,因至終怕買行車會個輪有事(或者之後用得多變形會影響效果)

其實呢度個Offer 版主之前都有賣機,可以考慮下同佢買,起碼咁你之後有咩事可以直接問佢,佢又係香港方便d

MM就唔好啦,呢都大把受害者。 delta都係揾 ironman買金屬機啦。 會走少好多苦路。

MM就唔好啦,呢都大把受害者。 delta都係揾 ironman買金屬機啦。 會走少好多苦路。 ...
oakhk 發表於 11/10/2016 11:15

都係時間同金錢之間嘅衡量
假如係鍾意個種被機體玩弄於鼓掌之間嘅人,可能MM/自己執料其實更好,可以拎到更多 troubleshooting技巧