終於裝好部 XYZ 機,但打印直位吾直,有移位現像,

上次買左套XYZ套件,但裝好後發現XY吾正方,近日有點時間,再搞搞佢,終於都搞好 XY,尺寸還可以,但 Z 吾直,但個Z 螺栓看來好正常,有冇用開XYZ的 ching 幫幫手看看是什麼問題。

P_20161003_192624 (1).jpg

回覆 1# kfceric

Z "了" 得好勁 ...

係,我以為 Delta機會比較易有這個情況,點知XYZ都會,但Z絲杆已經是用滾珠絲杆,感覺是好緊,沒有空位,又吾覺平台下降有左右移。

回覆 3# kfceric

相 ?
    是不是MM的 B1 ...

咁有pattern似係滾珠絲杆出事, 支絲杆頂有冇固定?

你試下揾把直尺卡响平台邊再下移Z,  feel 下有冇Fing Fing 下。
印頭XY 移動有冇虛位?

XYZ套件,我估係I3

XZY 有自動調平,你按佢叫你轉幾多你轉幾多就唔會有事,我之前用xyz da vinci pro都是咁

回覆 7# darkbear

樓主的XYZ是指機型結構, 不是指品牌。佢部係乜機, 等佢自己開估。

1. 三支桿垂直角度不一
2. 絲桿有一段有問題
3. 個銅圈有事
4. 平台彈簧震下震下
5. x,y 有虛位,機會小但可能

我記起喇:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ghlight=&page=2
俾我會先攪個Z軸啤呤坐.