[軟件應用] 呢到玩3d printing 嘅師兄用乜軟件內製作3d model ?

因我想整啲 enclosure 來裝哂 arduino board 連埋其他配件

軟件有提供不需要螺絲 (筍位?)就可以將case 組合出來。

因我想整啲 enclosure 來裝哂 arduino board 連埋其他配件

軟件有提供不需要螺絲 (筍位?)就可以將case  ...
takayo72 發表於 2016-10-10 10:47

Solid works 畫完可以組裝試試砌吾砌到

免費既autodesk 123D呢?

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# takayo72

1. 先在Thingiverse 找吓有沒有 Arduino 的 Case 盒 ... 下載存在 電腦...
    2. 再在 Tinkercad.com 匯入多個 STL 合併或加加減減, 再存到電腦切片 ...

直接3D STUDIO MAX自給自足...

其實唔多使理咩筍位唔筍位,你直接開個洞比你螺絲直徑預細少少,用你螺絲一扭過去已經自動開埋啦

整番個 FAQ 好唔好呢? 呢類問題好似經常見到.

super_fatman 發表於 2016-10-11 00:33

同意﹗而且個搜尋功能有時唔多可信

super_fatman 發表於 11/10/2016 02:33

記得有位仁兄整過一個google site
但係D 資料已經好舊
假如搵到佢,再幫手修改補充,應該係最好嘅做法
再唔係你可以整個網站應該都可以
最簡單就係google doc

我用咗十幾年autocad,依家用佢嚟畫3d,再轉stl,不過想學inventer/solidwork, 唔知邊個係香港認受性高,有冇師兄/師姐分享吓

ONSHAPE 易用齊功能