[操作疑難] 3D print 新手買機

用途: 整建築模型
Size: better with 20x20 x15cm or above
budget: within3k

不用什麼function, 簡單易用就好
暫時睇中呢部http://www.price.com.hk/product.php?p=206643
定係係淘仔買散件千幾果d自己砌好?
不介意自己動手砌,但最驚tune 唔好,影響quality,師兄們請俾d建議小弟, thx

呢部好難tune,話嗮係古老嘅XZ頭結構
記得鬼佬玩佢
發覺個效果有小小強差人意(當然,佢係同UM2呢隻怪物比)
淘寶嘅話,完全係睇運氣,而且要預鬆小小錢買spare part或者其他工具,甚至有機會因爲先天誤差而tune極都tune唔正
建議都係預多一千蚊保平安

回覆 1# uon777

如果budget許可, 新手當然買港貨。雖然D貨都係MIC, 不過經過HK嘅QC點都有返D保證, 但要問清楚D售後服務。

最重要的, 就算機器很好沒問題, 要印得好用家都要花唔少心機時間

回覆 2# bam1a

唔知師兄有無邊部xyz推介下俾我睇睇, budget within 4k

回覆 3# ustkl

其實我目標係印D類似呢D既野, 我上面#1講果部都有能力做到架可?

回覆  bam1a

唔知師兄有無邊部xyz推介下俾我睇睇, budget within 4k
uon777 發表於 13/10/2016 15:21

http://www.price.com.hk/product.php?p=224301
求其搵only
最大問題係廣告內容小小做馬
雖然呢部機係台灣算係多人用

回覆 5# uon777

如果牆不是太薄, 這些不難印。一部運作正常嘅機都handle倒, 品質好嘅機層之間會齊整順滑D。
受制於噴頭孔徑(通常0.4mm) 牆厚不可小於0.4x2=0.8mm, 最好有1.6mm以上。

4000要淘係好多選擇, 不過都有一定風險。雖然大多都接受退貨,但香港運返上去好麻煩。你不如找港貨代理問下,睇下D print sample 才決定啦。

不過如果你想玩機(俾機玩)多過用機,平平地淘件返來玩都OK.

#1 要印得好難度好高
睇樣無自動調平, 平台用4點要手動調平...超難, 熟手都隨時要攪幾個字,唔熟數以小計都未必平...
不過係3年前既經驗...可能依家firmware有加入調平功能會易攪啲... 掛....
呢類機既 Z 軸升降支絲杆影響品質好大, 極少數機質到平滑既Z軸
要求底既都可以買黎玩下既...

#6 FB(Link) 的確好多人讚
不過都係要手動4點式調平
但有熱床對你要印大面積物品有正面影響
詳細品質自己睇FB啦, 尤其要注意Z軸既平滑度
隨手搵既開箱文... http://inplus.tw/archives/2108

回覆 8# dtom

唔好嚇D新手, 手動調平其實唔算難。部機夠結實調一次有排用。

玩過DIY, 我覺得最難處理是水平. 因為好多位都幾虛, 成日對唔整唔準確. 如果我再買一定買D. 用膠板or鐵板set 好位的FDM 機. 好似ultimaker Clone. 要exactly 個種. 不是2020 個D,

Taobao 有一間幾好的