[測試] MiniQ LCD光敏3D打印機脫機打印移稙Raspberry Pi 3 + NanoDLP平價方案

http://nanodlp.com
原本呢一部光敏機 係要長期接駁電腦先至可以打印 但係用咗一排之後 我發覺 因為每次打印 起碼要四五個鐘頭至十幾個鐘頭不等 有時會因為殺毒軟件或者電腦更新 甚至乎因為螢幕保護保護系統 會令到打印失敗 所以我最初用赤兔嘅脫機方案 測試 測試移植 但終於因為lcd解像度 未能支援 所以暫停咗 最近喺網上發現呢一個脫機打印方案 除咗價錢平 功能亦都唔錯 而且我手頭上有齊所有硬件 所以就立即試一試 初步測試效果唔錯 就算全新買過所有零件 都係三百港幣以內

Installation:

Download RPI image
http://www.nanodlp.com/download/

安裝方面 其實相當簡單 在官網下載 image 跟住寫入 sd卡 跟住 畀電 就可以 不過第一次記住要插network線 跟住去官網 就會搵到你部機 更改好名稱之後 如果日後打算用wifi連網 咁記得 去設定好 你的wi-fi css id 同埋 password 做好之 可以把network 線 拆除 以後一開機 就會自動經wi-fi 接駁你的router 喺setup page裏面 有好多選項 同設定 呢個係要根據你部機 嘅硬件規格 但好可惜一樣嘢 官方並冇 提供 user manual 去教你點樣設定 呢樣 係最大 嘅困難 不過 可以去官網討論區 搵到部分資料 或者自己 試試下次出嚟 如果熟悉電子硬件 寫program 會方便好多

Hardware:

First Test:

NanoDLP MiniQ.mp4 (1.69 MB)

Demo

Slicer

切片工具 對於rpi 是一個相當 沉重的負擔 如果你的stl 是相當複雜 或者大型 佢會花相當多時間 同埋cpu 的 resources 去處理 同時間cpu 的溫度 也相當高 所以在散熱方面 也要注意 又因為 cpu gpu 的處理能力有限 所以暫時 冇辦法 將stl 旋轉 或者任意位置移動 而且亦都唔可以 即時睇到效果 一定要切完片後 逐層逐層 去睇效果 補救方法 可以 用其他軟件 在電腦上 先行 移動位置 旋轉 及切片

電子硬件驅動部分

最方便及簡單辦法 就係用r a m p s 加埋 2560 經usb 接駁 rpi 另一種做法就係根據官網 嘅資料 自己做 direct drive 既pcb 或者洞洞板 自行焊

wtergre

rwetyrtgs

rywerg

wrtgs