有冇師兄用開Simplify 3D? 或者FlashPrint

閃鑄Flashprint個軟件真系幾好用,特別系個Support,但系唔知有冇師兄識得在Simlify3D import果種Support?我個人用左過Cura, Slicr發覺都冇Flashprint個support甘好拆

Support 係slicer gen 出來,好似冇得import 同export. 除非係meshmixer 果隻樹狀support 就可以當model 咁出stl.

其實kisslicer D support 都算好拆,可以試下。

谢谢师兄,明白,但如果用stl出来的话,个support既layer咪同个模型一样,如果可以做到s3d,support layer同model layer唔一样,就应该会改善好多,拆都容易回覆 2# ustkl

Support 呢樣野,除左睇slicer 質地外最重要係setting.  set 得太強好難拆。太弱可能件印件會印印下倒下。呢樣野真係睇經驗。

師兄有冇d主要既數據分享下?回覆 4# ustkl

回覆 5# ivano1017hk

印每件野都唔同,仲有我用kisslicer 為主, 不過要留意有邊部份係完全overhang 要响support 度生成。最好用meshmixer 手動加左support 先。

鞋尖手動加左 support,否側gen 出來的support 太弱會倒下

支手杖太幼,拆support 爛了。後來分開重印。

你打印呢個絕對係超高難度!!拆Support拆到傻,你support用樹形?幾多mm直徑/?

回覆 7# ivano1017hk

淨係鞋尖用 meshmixer 加左 3mm support, 其他係kisslicer gen. 呢隻用0.2mm咀印,D support 算好拆。