[零件配件] Tiko3D beta維修求助

因為之前jam左, 要拆左條管出黎先整到, 但一拆就整爛左兩個有牙既鐵圈
唔知邊度可以配得返

個鐵圈係咁既
https://photos.google.com/share/ ... mR5RkR2NkgxTEpDeTVR

有冇師兄可以指教下?

????
oakhk 發表於 2016-12-6 18:36

Thanks!
唔知咩size, 乜都買d返黎試下先

Thanks!
唔知咩size, 乜都買d返黎試下先
Booker-T 發表於 2016-12-6 18:41

果粒野係一粒防止螺絲鬆脫的介子, 同固定喉管全無關係。一般的打印機是用這粒野固定喉管。而果塊鐵片係這粒野的一部份。因為tiko高度整合性所以省左粒野後把鐵片整合在膠件中。呢塊鐵片可能係訂造的, 佩返要搵返tiko(如果有的話)。 另一方法是找找有沒有方法把這粒野固定在tiko的膠件上。

看相片似乎喉管的洞大約4mm 左右。可以用PC4 M5 (4mm管5mm螺紋) 接頭試下扭上去, 但要小心扭爆。

真的不知是高度整合定整古。。睇過YouTube D 片真係無眼睇。。

除非可以做到2D printer 咁小鑊氣(其實冇乜可能)。而又有canon hp epson brother. 咁有local維修中心。買3D printer 都係揾返D用正常零件的比較穩當。要平去淘部千元有找好過。

除非可以做到2D printer 咁小鑊氣(其實冇乜可能)。而又有canon hp epson brother. 咁有local維修中心。買3D ...
ustkl 發表於 2016-12-6 21:59

咁就真係慘喇...
當廢料賣返出去睇下有無人要

回覆 7# Booker-T

唔駛灰心,死馬當活馬醫。如果淨係差條喉,想想方法如何固定就可以解決。

看相片似乎喉管的洞大約4mm 左右。可以用PC4 M5 (4mm管5mm螺紋) 接頭試下扭上去, 但要小心扭爆。

回覆  Booker-T

唔駛灰心,死馬當活馬醫。如果淨係差條喉,想想方法如何固定就可以解決。

...
ustkl 發表於 2016-12-7 01:53

因為係beta機會有replacement unit
掉左佢又浪費, 但自己又無乜經驗無能為力

回覆 9# Booker-T

咁就等replace 啦。不過唔好對呢部機有乜其望, 有心玩3DP, 買過部好過。