嘗試記錄一下自己由零開始再砌部3DP[tuning中]

個個零係屬於乜裝備都無嘅環境

是咁的
自己曾經係一年前整過一部3D printer,但好唔好彩,因爲各種學業需要,去咗澳洲,從而離別咗呢部
千五蚊
奇怪配置
過度削減預算
鑊氣重過酒樓個大鑊
自己搞到連一個模型都唔敢放
嘅類kossel機

更唔好彩,本來想5月嗰陣已經委託一下屋企人運返部機連D工具返來,結果到宜家先話因爲要收稅同埋種種貨運憂慮,除咗小小工具可以運過去之外,reject咗運部機嘅打算

。。。真係唔知想鬧定係扮sad sad豬好
簡單D講,之前個個project接近挑戰失敗。

但自己呢個無聊兼剿滅時間計畫未諗過放棄,目標轉移咗去aliexpress到
呢度
講真自己已經認輸,散件真係好難玩,要畀自己一個good starting point,都係kit/傻瓜機爲好
個個商家曾經係我砌部機嗰時,埋怨佢明明自己叫4m結果拎錯咗1m 嘅GT2皮帶嘅anycubic=普林特電子

佢個背景就係,佢一直係做一站式3D零件販賣,後來自己做大咗,建立形象兼洗洗底,改咗個比較國際化嘅牌子名然後推出小小有競爭力嘅printer kit出來爭一下淘寶界平價機嘅大坑...等等
而aliexpress本身就係面向外國佬嘅淘寶,同banggood,gearbest同樣性質,都係大陸向國外B2C販賣平台

雖然佢個性質同某MM嘅伏機差唔多,但有小小唔同
1.effector走返正經嘅玩法,行e3d v5 內置PTFE clone +單鼓風機吹件 而唔係奇怪嘅雙風扇加個出風口做吹件,另加金屬件化(minor野來,對我來講,但其他件都係膠:o))
2.平小小,以佢個bonus同運費來看(尿性難改
3.預設唔裝自動調平裝置(聽講可以自行整probe都得,M666大法好
4.documentation似乎比起MM做得出色,即使係用英文嘅話(大陸機見好多都係用一堆QQ messenger key出來嘅箭咀同caption,但佢至少出本詳細圖文內容附帶一個簡潔易明嘅CAD動畫安裝說明(on youtube),重要係英文)

底板完全係2560+RAMPS intergrated,平野真係expect唔到咁多,但自己肯塑造小小形象亦係一個可取之處(都好過某CR系列D商品說明做到亂咁key完全相同嘅製成品落去)

同個位商家嘅對話內容:(繁體係我嘅,簡體係個位商家嘅)
http://pastebin.com/WTa8CvuT

以下爲小小廢柴問題:
1.正常來講,12V 200W左右嘅開關電源應該夠力推個熱床?宜家呢個時代係咪仲有必要入熱床?(小弟目標係anything but ABS)
2.究竟POM滑輪有幾耐用?
3.你地覺得改做phineas式磁頭配飛天extruder應該可以提升一定打印性能?
4.魚頭杆長度假如唔正,其實係咪可以claim得到?
5.你地覺得除咗部機,有乜嘢仲可以值得隨機入?
6.有人追到個隻鼓風機係乜型號?

先講咁多先,自機臨訓個瞬間先諗到要開post

回覆 1# bam1a

努力 加油...

我都研究緊呢間。全新手。無自動調平真係難搞

我都研究緊呢間。全新手。無自動調平真係難搞
hiar 發表於 8/12/2016 09:58

但自動調平,成日見某貼吧D新仔成日喺度怨調平調極都唔平,
最大問題都係你睇唔清楚個radius同rod length之間嘅協調先會導致控制唔到呢個慘況,另加個D件虛位嚴重等等奇怪因素
然後樓下就就宣傳自己D調平最掂,跟住就無咗呢回事
手動調平就係要你體驗多小小radius同rod length控制(當然仲有平面傾斜問題)去解決XYZ嘅精確度問題
當然呢個只tune機其中一個關鍵步驟

但自動調平,成日見某貼吧D新仔成日喺度怨調平調極都唔平,
最大問題都係你睇唔清楚個radius同rod length ...
bam1a 發表於 2016-12-8 09:59

師兄識野。我本來想因為自動調平而轉MM。俾你一棍毆醒左。好難揀啊

我都係搞部圑購kossel mini機搞左好耐.. 最後都係結構上修正為主, 現在才print 到自己滿意的精度 ( 雖然仍有on auto level )

師兄識野。我本來想因為自動調平而轉MM。俾你一棍毆醒左。好難揀啊
hiar 發表於 8/12/2016 13:02

事實上係有所謂嘅auto bed tuning(唔係 leveling個種淨係調整玻璃面板高低差嘅動作),做出調整平台嘅各種關鍵數值,然後做出較爲理想嘅平台弧度
就係用所謂嘅richCattel版Marlin
(記得除咗佢仲有另一個基於佢個版本再修正嘅版本,但唔記得咗名)
假如個probe做得OK,正常實可以整到好過齋G29嘅效果(MM個調平機關就見仁見智,好似改惡咗)

單已訂
反悔已無
預計聖誕節左右到站

probe 緊要亦要個軟件配合.
MM個FW無開源你SET參數係靠估.
反而用返Marlin 可以個脈沖數有數得計.

自從砌左部corexy 用赤兔. 部mm改打左入冷官

MM機 補品

Micromake D1 (Delta/Kossel) - First Aid Kit found on #Thingiverse

Kfc 師兄作品

兩塊田師兄作品

戰鬥碗