[操作疑難] 打印圓形物件不夠圓

請問我用davinci jr加cura和slic3r
印圓形時都會出現上下位平直的情況,請問有什麽方法解決呢?

2016-12-26 11-09-57.jpg

Slic3r睇下原本個cad圓唔圓先。
再將個cad轉90度印。
如果都係平就係機的問題,可能係Y軸方向的皮帶太鬆,令它去到果個位個頭反應唔到。需要檢查Y軸方向所有傳動部份。

http://forum.xyzprinting.com/viewtopic.php?f=30&t=66
好像呢個咁整?其實買呢D機應該去返機的網問

已經調教過皮帶和嘗試打印其他物件,如師兄說的轉90度,45度也試過,問題也沒有改變。
在其他網上教學大部分都是說y皮帶鬆,可惜調緊後對我這部機也沒作用,在老外的群組有回覆我說這是backlash問題,可惜這部機不可能調教,所以現在也不知有什麼可以調整。。。
謝謝師兄回覆

已經調教過皮帶和嘗試打印其他物件,如師兄說的轉90度,45度也試過,問題也沒有改變。
在其他網上教學大部 ...
JonnyC 發表於 2016-12-26 17:21

部機的Y軸係點樣drive?無圖好難知有backlash無得救。
另外檢查下D steeper的同步輪有無鎖實。

橙色箭嘴是麽打,所有白色滑輪是沒齒的和不能調教位置,只有最上的白色滑輪可動來調教皮帶拉力。
2016-12-27 17.03.17.jpg

圖片來源從這網址借用http://forum.xyzprinting.com/viewtopic.php?f=30&t=66

回覆 5# JonnyC
望落係stepper direct drive,唔會有backlauch,
檢查摩打個齒,上邊應該有一個頂絲,上緊未?
皮帶當然要適當拉緊。
所有白齒的軸應該唔搖。
檢查stepper driver 電流

都檢查好了,全部螺絲我都跟過好幾次,都是解決不了問題。。。
師兄還有什麼好建議或資訊提供參考嗎?
另外想問一下delta機會有這種情況嗎?

所有有大小既圓都係咁?

都檢查好了,全部螺絲我都跟過好幾次,都是解決不了問題。。。
師兄還有什麼好建議或資訊提供參考嗎?
另外 ...
JonnyC 發表於 2016-12-27 22:36

你用手Y軸方向推拉,應該會有一級卿可以自由移動是不會帶動到Stepper的。要靠你自己找原因。
delta機唔同結構唔可以咁比,閃豬機或一般XYZ軸機就通常都我我上邊講的問題

回覆 8# lkc8210

對,是任何大小的圓