[零件配件] 淘寶 E3D使唔使得?

有無師兄用過淘寶 E3D,同原廠有咩分別?
https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.VvQmYZ#detail

假野好過真野

假野好過真野
g2david 發表於 2017-1-3 14:50

可以詳盡啲咁講吓假嘢邊方面好過真嘢嗎?

我諗佢意思係,價錢好過真野

真野係個喉管可以做到全金屬都唔容易卡料
主要係佢個喉管係大幅打磨兼"嚴格"測試過堆尺寸

而淘寶堆clone,大多數係內置PTFE/PTFE直通式(類似lite6個種模式
因爲PTFE特性係極低摩擦力,所以做到相似效果,但係做唔出高溫料

假野好過真野
g2david 發表於 2017-1-3 14:50

假野好過真野 *2
你唔信唔緊要,馬雲信了。

大陸的OPENSOURCE 野,比人諷刺為:
Just like you take the source code of Linux, introduce new bugs into it, and then says it is a improved Linux.

總之,請自求多幅。

雖然無用過, 但現在3dp 入門價都比較合理, 建議買口碑好的 (或者這forum 多人用的)
因為買回來多多少少都要tune... 買部正常機來tune , 估計好過買部唔知tune 唔tune 得掂的clone 機...
當然diy能力高, 或者時間充裕的可以另計

多謝師兄指教 馬雲真係......假野好過真野......大庭廣衆咁都UP得出

我都買左前前後後十幾個~ 不錯

多謝師兄指教 馬雲真係......假野好過真野......大庭廣衆咁都UP得出
pgm250 發表於 2017-1-3 15:49

如果價錢都計埋,佢咁講係正常嘅.
一粒正版E3D 印咀夠淘2套full set 老翻了。而且間唔中淘都有D好野,例如最關鍵果支不銹鋼管, 有人出左支精工鈦合金版,都係25人仔。

呢支野都用得過, 記住千萬不要用"默認喉管" 最好用4.1mm通孔。