有無辦法把3D printer轉雕刻機

我只係想雕PCB,唔使木(深度)...等等
可唔可以唔轉主板下搞到?轉又如何?
有無相關資料??!

唔想買多部雕機,家中已有兩部煩(XYZ)

回覆 1# alexhon

呢樣野我未玩過,不過用 repetier firmware online tools 有CNC mill
嘅 option, 你可以去硏究一下。

回覆 1# alexhon

Marlin-Based Laser Firmware Tests
    https://www.youtube.com/watch?v=5hRFJhGyTA4

Marlin firmware as laser cutter
http://forums.reprap.org/read.php?133,545144

http://www.muve3d.net/press/supportsources/muve-1-software/

謝謝兩位C兄!!我會試試

我想裝個雕刻刀落去3dp,幫我雕個PCB板...所以laser無咩可能吧
我知買架$6xx-1000可以玩到,但又唔想又學一大獲野...

我想緊、做緊小小,將個頭轉左支筆先
之後把個電路圖轉svg.,再把圖入去我用開的123D果到(有bug慢死),
再轉做SLT,再轉Gcode 只叫佢打一層就好了,
加、改幾句野入Gcode cut 左佢個頭加熱,同每次轉點位時,都抬起支筆等佢唔會劃花個PCB~
之後淘支雕筆、洗刀...(我其實唔識要買咩)

上面轉圖都搞到我好煩...之前睇過CNC咩用咩刀..大小,我即時出煙..又要學

我想裝個雕刻刀落去3dp,幫我雕個PCB板...所以laser無咩可能吧
我知買架$6xx-100 ...
alexhon 發表於 2017/1/11 13:43
其實個頭唔轉,加嗰手提磨筆,買支攞刀,
set  每次轉位都要升頭,理論上應該得喎

搭單問吓有冇軟件 dfx 轉 svg ?

我知買架$6xx-100 ...
alexhon 發表於 2017-1-11 13:43

雕 PCB 講緊係 0.1mm 甚至更高既精度,  你部 3dp 唔知得唔得.
落刀太淺會雕唔到, 落刀太深條坑粗左可能會斷線.

而且, 平台同PCB要好平, 塊 PCB 灣少少, 某個位凹/凸少少都會出事.
如果你部機可以對刀 (tune Z, auto-leveling) 都好 D,  有 software 可以同你成塊 PCB 多點對刀再自動執 gcode 改 Z value, 否則......都好難雕得好.

當然, 如果你部機 tune 得好掂既, 可以一試.

回覆 7# Super169
謝幾位C兄!!

想問師兄有咩software介紹?

"雕 PCB 講緊係 0.1mm  ....."
我而家試緊粗d線,咁要求就少左。我雕走唔要的部份,就更加易。
塊 PCB 灣少少都係大問題,所以有排試,要買些厚小小板。
改Gocde Z value..我而家寫左個白癡野,只係要佢跳起先行,落去先劃,未知轉成批會變成如何...
5.5cm x 3cm

回覆 6# IFC

DXF??  Eagle DXF >Ai Svg

回覆 5# alancck

我就係準備咁!!!我而家準備買是但批來試,試下玩下