新入門, 剛壞了底版, 轉用了赤兔, 但唔識set

各位師兄好
剛踏入3d 打印唔耐, 現在用的機是 Kossel Mini
參考完赤兔資料後, 都搞唔掂
Wifi 連不到屋企 wifi (2.4GHz)
按Auto Home, 三桿 向下郁...假如在頂住限位位置按 Auto Home, 會唔郁
Auto Level, 向下郁, 但頂到Extruder 個限位, 唔識彈番向上...滑埋出玻璃盤

求問各位師兄, 可以點set ?
小弟現在gcode
http://pastebin.com/TLg87RLd

回覆 1# chunchk

改一改呢三個再試
M8002 I-1;
M8003 I-1;
M8004 I-1;

回覆  chunchk

改一改呢三個再試
M8002 I-1;
M8003 I-1;
M8004 I-1;
Offer 發表於 2017-3-4 23:29

感謝回覆, 原來是這個方向錯了

但Wifi 依然不能被手提連上及 連入wifi
請問師兄知道怎解決嗎

已經用 M9005 設定 SSID 同 PW
M9003 入屋企wifi

感謝回覆, 原來是這個方向錯了

但Wifi 依然不能被手提連上及 連入wifi
請問師兄知道怎解 ...
chunchk 發表於 2017/3/5 01:39

我就直接用佢嗰個AP連接,因為我冇router,
但係用過佢嗰赤兔云,佢嗰wifi設定咗一開始就會搵你set咗入去嘅wifi 網,搵唔到(或者失靈),佢就會自己轉做AP,
你可以試下開咗機之後等一陣,
用NOTEBOOK睇下有冇多咗嗰AP,
有就連入去,
再用跟機嘅軟件睇下可唔可以控制到...
或者試下淨係set 連router,唔好set埋 AP,睇下佢會唔會入到你嗰router...

回覆 4# alancck

create a file "wifi.txt" & add the M9003 as following
copy to SD card
  1. M9003        '"your wifi ssid","your password"'
複製代碼
select wifi.txt in 赤兔 LCD & print it

select wifi

已經跟教學做左
M9003 同M9005
但佢依然無顯示到登陸左ge SSID 同埋 依然連入唔到 AP
有陣手機一接個AP, 就會自己關左wifi 再開番...
完全唔知點解都係唔得

已經跟教學做左
但佢依然無顯示到登陸左ge SSID 同埋 依然連入唔到 AP
有陣手機一接個AP,  ...
chunchk 發表於 2017-3-6 00:06

两個只可選一個,你先貼左M9003個句上來看看,駁router是比較方便

仲有贴埋你的主板相片

已經跟教學做左
有陣手機一接個AP,  ...
chunchk 發表於 2017/3/6 00:06

有冇試過抆咗張wifi出嚟再插過

M9003        '"wifi","12345678"'

M9005        '"3dprinter","12345678"'

相相

我試過炆完再插都唔得le
想問下有無方法取消個 AP ?

感謝幾位師兄
搵到咩事了
原來屋企個個唔係 2.4Ghz. 係5GHz
家下放番 2.4Ghz 就連到了

順便扔番家下用緊條 gcode 出黎
http://pastebin.com/B5UgEaJx