知唔知香港邊度有 2GB 既 SD card 賣?

隻閃豬用左幾年果張 SD card, 終於離世了....(每次插入都話要 format, 但又 format 唔到).

相機用緊果既 SDHC, SDXC, 隻豬又 read 唔到, 印象中之前試過 4GB 既都 read 唔番.
之前去水埗問過好似都無, 淘又要等幾日.
突然有 d 野想印, 唔知有無邊度可以買得番到, 最古老既 SD card?   唔要大, 唔要快, 只要舊款既.

有無玩豬既 ching 換過卡, 淘仔邊隻掂既.  必要時都要淘番幾張落黎.

隻閃豬用左幾年果張 SD card, 終於離世了....(每次插入都話要 format, 但又 format 唔到).

相機用緊果既 S ...
Super169 發表於 2017-3-11 15:09

我仲用緊1GB  & 2GB μSD 咭 for古董Nokia symbian 機 及 三叔 Bada機。。。
其實早兩年買<2GB都貴過8GB 咭, 因為係 SD舊制, (  HC, XC 制式,古董機用唔)。
建議你用 WinXP 或Win7之虛擬XP, 或Linux機,用fat 制式去format張壞咭試試,
唔得就要在二手店或x宝去尋寶(買返來都有機會壞,我試過買隻十年前533RAM都俾人呃咗),或者在呢度出價睇吓有冇人賣畀你。

如果太貴買舊SD就要放棄,因為你部舊機都有朝一日壞,盞嘥錢。

回覆 2# Yessmann

唔該 ching, 頭先走左出去深水埗搵, 發覺家陣唔好話 2GB, 就連 4GB 都絕左跡.  最少都 8GB.
只有一間有賣, 開價 HK$50 一張 1GB, 仲要好串咁話: 你要搵既得呢度有, 叫我認住番黎買.   

擺明係知呢D卡唔會有人賣, 獨市點開價都得.  有D唔想比人屈, 但唔買又唔知去邊度搵.
當我仲猶疑緊比唔比佢老屈五草野果陣, whatsapp group 既 friend 同我講, 係一部舊既 NDS 搵到張舊款既 2GB SD, 即刻走人算了.  好在一早去左 whatsapp group 問人, 呢D野, 好多人當垃圾, 偏偏我地就當係寶.

番黎上網睇下, 淘仔最平都要 15蚊, 二手幾蚊有交易.  
反正都係十幾年前既舊 card, 又唔會用得耐(正如 ching 講, 都諗住會換機, 不過新買既 X-cube 又印唔到大件野, 未換得).  諗住淘開野就比廿皮買幾張 1GB 落黎搏下, 多幾張掂既做 backup 都好D.

回覆 3# Super169
新高登一定有

回覆  Super169
新高登一定有
Offer 發表於 2017-3-11 22:25

就係搵到一間, 收我 50蚊.

回復 5 #Super169

TB 回來。。

via HKEPC Reader for Android

師兄如果唔介意二手既話,我可以俾你
不過你自己過黎拎,佐敦區

師兄如果唔介意二手既話,我可以俾你
不過你自己過黎拎,佐敦區
pkboy 發表於 2017-3-12 11:26

多謝哂 ching    先....不過, 無一張合用.
要既係最初出既 SD, 大大張, 慢速, 容量細 果隻.  而且, 加 adapter 都唔得.

回覆 1# Super169

舊年去過黃金剪星買過fujimax 2G,
細卡連細轉大卡35蚊左右。