樹脂機做印密封模型, 軟件識唔識自動開窿放樹脂?

之前好似都有 ching 問過, 如果印件野成個兜咁, 係咪會裝住 D 樹脂.
類似既問題, 如果完全密封會點?

頭先去 Formlabs 個官網, 見到句咁野:

Drain holes are recommended for resin to escape in models that are a fully enclosed cavity (like a hollow sphere or hollow cylinder printed directly on the build platform). Without drain holes of at least 3.5 mm in diameter, the part may trap resin and lead to an explosion of the print.

嘩....會爆炸.....應該只係個模型爆開吧.
但係點解會爆開呢? 我仲以為只會裝住一兜樹脂, 係咪因為二次固化時, 入面既樹脂進行固化呢?
但係, 照計液體固化後, 體積通常細左(除左冰), 點解會爆呢?

自己畫既都話大約會知有無密封既地方, 最多加番個窿比佢, 但 3.5mm 都唔細喎.
如果我網上下載既模型,未必知有無咁既問題, 好少會睇埋佢內部結構至印.
唔知切片既軟件,識唔識自己加窿? 如果唔加既, 係咪好易爆開呢?

有無 ching 試過印 密封而中空既野 (比如一個空心波), 係咪會爆開呢?

之前好似都有 ching 問過, 如果印件野成個兜咁, 係咪會裝住 D 樹脂.
類似既問題, 如果完全密封會點?

頭先 ...
Super169 發表於 2017/3/17 10:15
樹脂固化緊嗰陣好似會產生熱量,
全密封又冇降溫嘅情況,
會唔會因為樹脂發熱膨脹,
迫爆嗰模型呢?

樹脂固化緊嗰陣好似會產生熱量,
全密封又冇降溫嘅情況,
會唔會因為樹脂發熱膨脹,
迫爆嗰模型呢? ...
alancck 發表於 2017-3-17 11:13

講講下又係喎, 佢係高溫下固化.
咁我都唔係好肯定, 機脂既固化, 係會膨漲 定係收縮.
如果會膨漲, 咁逼爆就合理了.

但係...有無軟件識自己開窿呢?  
下下都要自己加窿, 真係幾煩...當然, 軟件自動開窿, 可能又開到好醜怪.

按道理, 如果打印時是熱, 打印完後凍了, 內部空氣熱, 外面凍才有爆的可能, 但很難想像會有這個氣壓差.....

如果密封下冷卻, 說不定會收縮.. O><O

回覆 3# Super169

MESHMIXER  可以幫到你Hollow out 同埋加Drain Hole~

我部MiniQ印左幾次 test print 之後收埋左未得閒攪。未試過印空心嘢,不過我理解係打印中途會好似反轉左個碗咁。每次分離同還原就好似個厠所泵咁。分離時啲resin 會吸入個空間,還原時又要推返 resin 出黎。咁就會沖壞個外殼!

我試過,唔會爆炸咁誇張。啲未固化嘅resin會留係密閉嘅空間內,因為裡面會有少少空氣,當固化後會產生空氣壓力差,如果密閉空間外壁太薄,好容易會爆開,因為啲resin本身完全固化後會好脆。

我試過,唔會爆炸咁誇張。啲未固化嘅resin會留係密閉嘅空間內,因為裡面會有少少空氣,當固化後會產生空氣 ...
iovoi 發表於 2017-3-17 19:30

如果網上下載既模型,  ching 會唔會先 check 下有無密封, 又或者搵 program 幫佢開窿?

回覆  Super169

MESHMIXER  可以幫到你Hollow out 同埋加Drain Hole~
saviowong 發表於 2017-3-17 11:57

oh, 好耐之前有玩過, 果時用黎 check 個 模型有無問題, 同埋自己加 support.
但係後尾多數自己畫野去印, 同埋網上下載既模型都好少有問題, 慢慢就無玩呢隻野了.

不過, 有野可以 check 下都好D, 如果 CW 可以做埋就最好喇, 唔駛開多隻 software.

新版CW有hollow呢個function,不過要比錢買>_<