求淨音進步電機推介.

發覺XY軸的電機發出的聲音, 一個大一個小..
是否有分淨音電機?

發覺XY軸的電機發出的聲音, 一個大一個小..
是否有分淨音電機?
jerrychan0610 發表於 2017/4/9 15:08
應該同你嗰系統夠唔夠潤滑,速度,電流大小,如果你想靜啲,外加嗰亞加力膠箱,會靜好多

另一種方案係用64 microstep以上嘅摩打驅動
但問題會變成扭力不足(只要你係部機傳統XYZ應該冇乜太大機會考慮佢)同有機會LAG(如上)

C兄意思係無分靜音電機?
但我的2個電機發出的聲有大有細.

另一種方案係用64 microstep以上嘅摩打驅動
但問題會變成扭力不足(只要你係部機傳統XYZ應該冇乜太大機會考 ...
bam1a 發表於 2017-4-9 15:34

用更多細分,步進電機會較靜是真。為何更多細分會 扭力不足 和 "LAG"?

"LAG" 指啥嘛,不明,如果是指 微處理器運算速度跟不上的話,可以拖慢打印速度遷就的,只是個設定問題。

扭力不足呢... 無關係吧,扭力大少,是 電壓 電流 和
電機內磁鐵強弱 的事。順帶一提,電機長期過熱,電機磁鐵 會慢慢消磁,扭力就會不可逆轉地慢慢減弱。

C兄意思係無分靜音電機?
但我的2個電機發出的聲有大有細.
jerrychan0610 發表於 2017-4-9 16:32

聲大聲細,可能是電流上限設定不同。較大電流上限,會吵一點的。

用更多細分,步進電機會較靜是真。為何更多細分會 扭力不足 和 "LAG"?

"LAG" 指啥嘛,不明,如果是指  ...
ma_hty 發表於 10/4/2017 14:04

受教了

點解話扭力不足,就係記得呢張圖

幅圖就表示微步越高,個扭力就呈1/N嘅倍數下降,唔知係唔係解讀錯誤
而LAG就係你所講,趕唔切處理路徑就停咗

回覆 7# bam1a

^^" 步進電機扭力的來源,是電機的小磁鐵,200步的步進電機,磁力的分佈就有 200 小格。16細分之後,每步的扭力大概是 原來一步的16分一,更多細分每步的扭力就更少。但是,原來的一大步的扭力,不會因細分改變喎。

簡單d講,即是原來推得動的東西,更多細分去推,還是能推得動的。

更多細分 每步扭力減少的負面影響 嘛... 定位精度 不會因瘋狂推細分 而瘋狂提昇。

所以呢... 更多細分,只有較靜是真,其他呢... ^^ 。

應該同你嗰系統夠唔夠潤滑,速度,電流大小,如果你想靜啲,外加嗰亞加力膠箱,會靜好多 ...
alancck 發表於 2017/4/9 15:23
其實嘈唔嘈,靜唔靜係相對嘅,所以好難話有靜音摩打,
一般都係外加隔音設備...