[零件配件] 廉價PEI片

買咗兩塊PEI,試過幾好,唔貴,所以分享下,可直出link嗎?

進口pei板 0.1 0.2 0.3 0.5 0.8 1mm 1.5 2 3 4 5mm 6 10mm PEI板
PEI 215 x 200 x 0.25mm (RMB 9)
PEI 215 x 200 x 0.5mm (RMB 15)

3M 468MP 雙面膠 銘牌/標誌粘接 短期耐溫204度 120*100(mm) (RMB 1.8)

一邊光面

一邊啞面,我試緊0.25mm啞面

3M 468MP
3M 468MP.jpg

先清潔玻璃、PEI片
再將雙面膠貼在玻璃上,MK2 bed 要用4張
雙面膠一碰到玻璃就黏實,最好對準位一下貼好。
試過貼左隻角先,再諗往慢慢對番正水平先貼實。結果雙面膠變形拉長!
好彩膠紙有25mm剩位, 可以剪左再試過
然後將PEI片貼在雙面膠上,再用美工刀沿玻璃邊把多餘PEI切走
用重物壓實塊PEI片一晚先開始用
(我只用夾子將PEI夾在玻璃同熱床之間一晚,不過開左90度一個鐘)

打印這些ABS,熱床95度,沒有翹邊

玻璃冷卻到室溫後,部份底部已經分離

半成品

再印大啲

冷卻後

成品沒有翹邊

打印薄片狀物件

兩層厚(0.8mm),沒有甩底

原來PEI須要維護,未諗過用鋼絲棉
https://www.youtube.com/watch?v=DzaPFlEKP10

回覆 1# hon2013
你照發吧有問題我会修改

雙面胶可以肥皂水, 好容易貼.

想問問,  PEI 表面COOL-DOWN 後,  是否不用大大力就可取下打印件?

取件力度比打印貼小,但未致於可輕輕取下
我印ABS,由於我部機熱床只到95度,如果可以去到110度印,咁冷卻之後分離力度可再小一點
另外第一層距離好重要,校 高/低 噴咀距離可 減少/增加 分離力度
我個case因為塊熱床中心比四角低0.05mm,再調高怕某啲位會翹邊

因為同打印貼價錢差不多,如果有熱床我會用PEI,冇熱床會用打印貼

已更新使用效果照片

非常好

照片更新

非常好
mooninman 發表於 2017-4-17 13:41

Yes, 好用先介紹

雙面胶可以肥皂水, 好容易貼.
jerrychan0610 發表於 2017-4-11 17:29

之前用kapton 好似落左皂水後,比較易起卜卜。所以唔敢落
如果有師兄落過皂水落3M 468MP,請分享110度會唔會甩底

用左幾日
對ABS極有用
90度都完全唔會曲起
好有趣係 佢落第一層睇落去唔係好貼 D角位仲可能會飄起
不過佢只要落左去就一定唔會曲起黎

唔用熱床淨印pla有無用呢