電腦認字問題

我有隻CAM,佢會影相,相入面有一埋數目字,VB點寫先可以令佢認到尼堆數目字?
唔多,只係要認0-9

有無D網址可以睇下

try search OCR

停車場車牌識別系統

原帖由 EU仔 於 2009-3-7 09:58 發表
停車場車牌識別系統

我唔係做CAR PARK呀
CAR PARK就要睇埋英文喇

原帖由 EU仔 於 2009-3-7 09:58 發表
停車場車牌識別系統

你講asiavision
佢地用neural network 做車牌辨識既.

其實
一個月內,由唔識OCR,到學識用VB CONTROL CAM認數字
夠唔夠時間?

原帖由 thinkpanda 於 2009-3-7 10:51 發表

你講asiavision
佢地用neural network 做車牌辨識既.

AsiaV唇 呢間公司好黑人憎

原帖由 EnzoAthlon 於 2009-3-7 18:59 發表
其實
一個月內,由唔識OCR,到學識用VB CONTROL CAM認數字
夠唔夠時間?

唔夠.

>>其實
夠唔夠時間?

有時真係唔到你唔話d 人賤. 咁遲先黎做黎諗,做唔到係抵死.

用nerual network認正面數字又唔係好難,但問題係有唔同角度同大小同顏色,可以有好大既改變.
要用多過一個nerual network黎做. 用hopfield應該可以係一個月內做到認固定大小正面固定色域既數字.又或者你可以直接用fann library但小心learning curve過長,一個月內一事無成

原帖由 hdvd-rom 於 2009-3-7 19:26 發表
>>其實
夠唔夠時間?

有時真係唔到你唔話d 人賤. 咁遲先黎做黎諗,做唔到係抵死.

用nerual network認正面數字又唔係好難,但問題係有唔同角度同大 ...

我個PROJECT仲PLAN緊,都未開始
其中一PART要用到尼個技術,我分到既時間就只得一個月
我仲有其他機械部份同電子控制要做
個IMAGE係STABLE唔郁的,正面的
只係要做到最基本睇數字
我唔係電腦人,只係識好BASE 既VB,同VB CONTROL MCU
如果玩開PROGRAM既巴打都話無可能
我唯有轉方向去做