如何編寫「電腦病毒」? (我不是不懷好意的... 只是想知道)

電腦病毒、木馬程式之類,用甚麼軟件編寫?
從哪裡可以學到相關技巧?
我只是好奇,不是黑客 (係就唔會上黎問啦....)

1. 很多種
2. 網上,書本

讀多d 書先啦

原帖由 kof2003 於 2009-8-27 23:28 發表
1. 很多種
2. 網上,書本

讀多d 書先啦

好奇問下姐... 唔駛咁對我
況且我又唔係 Major Computer Science 既人,平時都冇咩機會接觸到呢方面既知識...

可以係有問題的Script, 可以係經OS有漏洞的API...

(有錯請指正 )

原帖由 Isabella 於 2009-8-27 23:25 發表
電腦病毒、木馬程式之類,用甚麼軟件編寫?
從哪裡可以學到相關技巧?
我只是好奇,不是黑客 (係就唔會上黎問啦....)

分類好多
學下寫program就ok啦 破壞較易..
強嘅電腦病毒當然另計

原帖由 louishei 於 2009-8-27 23:42 發表

分類好多
學下寫program就ok啦 破壞較易..
強嘅電腦病毒當然另計

how 強?

原帖由 kalunkwok 於 2009-8-27 23:45 發表

how 強?

一隻只做copy , sd email同埋delete ge virus 點都易寫過一份電話簿: ).. 我覺得
強..我諗熊貓燒香 都算經典啦

simple write a program lock all keypad event, it is a virus?

原帖由 kalunkwok 於 2009-8-27 23:45 發表

how 強?

係唔係秒殺windows果d..中左狂彈野上唔到網開唔到機之類果d??
姐係刪唔到又煩到你痴線既..

原帖由 Isabella 於 2009-8-27 23:40 發表

好奇問下姐... 唔駛咁對我
況且我又唔係 Major Computer Science 既人,平時都冇咩機會接觸到呢方面既知識...

佢既答法, 無乜問題, 上網/圖書館都會搵到呢d information.