寫網頁要如何開始?

如上題,
大家從零開始寫一個網頁,想知道大家寫網頁會點開始?個次序又係點?
(唔好叫我學了HTML先個類型的答案,我只係想知大家會有咩次序)
比個例子:
1. 畫出網頁的大約比例、排位
2. 寫css
3. 寫index.html 同 page2.html
.......等等(只係例子,我本人唔係咁做)

另外,如果大家要在網頁上加上PHP等的程序,會先設計了網頁先諗PHP程式,定寫了basic的php程式先加上設計?

外貌同系統分開做
務求做到php冇html < 照住呢個方向自己諗

edit: 準確D講, 應該係business logic而唔係php

你的意思係唔係,在開始做好曬處理資料的程序(PHP),之後將處理好的資料代入一D變數、陣列or自訂function。之後先開始處理<html></html>,而有D資料,好似meta就好似咁樣顯示出來:
<meta name="keywords" content=" <?=$meta_keyword;?> " />
??

原帖由 earthchan 於 2009-9-2 21:58 發表
你的意思係唔係,在開始做好曬處理資料的程序(PHP),之後將處理好的資料代入一D變數、陣列or自訂function。之後先開始處理,而有D資料,好似meta就好似咁樣顯示出來:

如果係咁, 就已經搞埋左齊啦

以下講既都只係諗法同方向, ching要指點, 唔好大力插:funk:

試諗下你寫logic個時..
$User = $DBMgr->getUser();
$DivNode->addChild(new HeaderNode($User->sName))
$PageMgr->ContentBox->addChild($DivNode)
echo $PageMgr;

做唔同條件(js, ajax, session, cookie enabled? PDA or PC browser? wire screen? etc.)既template個時就..
XmlPageMgr.__toString = function { // 可以係ajax可用時, return xml畀client用xslt搞?
}
HtmlPageMgr.__toString = function { // for IE, FF..
}
WapPageMgr......

做design個時(css)的話就...
#content_box {
}
h2.user_name {
}

完美

edit: 有時覺得有潔癖先會咁寫, 參考就可以
edit#2:個PageMgr叫做Page會好聽D..

原帖由 earthchan 於 2009-9-2 21:58 發表
你的意思係唔係,在開始做好曬處理資料的程序(PHP),之後將處理好的資料代入一D變數、陣列or自訂function。之後先開始處理,而有D資料,好似meta就好似咁樣顯示出來:

我諗佢意思可能係大概用「樣版引擎「之類,因為依家流行「模組化」,即係例如分語言檔﹑風格檔等,每個人接手都容易上手,咁樣 php 可以係程式一部份,而 html 只做風格那部份等。

而你講到次序,我通常先定立咗個方針,然後設計個風格,之後先到內文﹑程式等。
內文﹑程式 及 CSS 邊做邊加

PHP 程式方面,多數先諗係咩系統,然後用紙寫低個流程,之後用 PHP 一部部咁做。
寫好的一個程式,以後拎黎改改佢,又可以唔使重寫第個程式。