Connecting relational database in android application

我隻application需要連到外面既database拎資料..
而唔係部device裡面既database..
係咪用返平時java application既方法就得?

我用返哂D javascript之後係發現唔得..
諗諗下會唔會係jdbc driver既問題?
但我可以點樣加返去部android機/android apps度?
thanks

我隻application需要連到外面既database拎資料..
而唔係部device裡面既database..
係咪用返平時java applic ...
DraGoNxHK 發表於 2012-5-12 23:14



android 不可直接連到DB上 因為行的是GOOGLE自己閉源的JVM. 也不能修改. 如你想連去MYSQL要經PHP,JSP或C#這類轉介

TOP

android 不可直接連到DB上 因為行的是GOOGLE自己閉源的JVM. 也不能修改. 如你想連去MYSQL要經PHP,JSP或C ...
sonichkhk 發表於 2012-5-12 23:34


原來係咁..
jsp可以點搞?
我jsp果度剩係知道servlet會用到..
jsp都係include埋係android development package裡面?
定係用tomcat起多個server搞?
thanks

TOP

本帖最後由 DraGoNxHK 於 2012-5-13 00:49 編輯

或者有無咩書/example可以參考下?
睇過幾本都無...

因為php我完全唔識..興趣方向亦唔係呢邊..
我會開始睇埋JSON再搞..
jsp我既認知我都片面..
但想用jsp搞多D...

TOP

回復 3# DraGoNxHK

你係要有web app, 類似web services咁
睇睇例子就明
http://www.helloandroid.com/tutorials/connecting-mysql-database

TOP

回復  DraGoNxHK

你係要有web app, 類似web services咁
睇睇例子就明
icarus-c 發表於 2012-5-13 00:55


呢個我睇左..但唔想用php..
定其實php最直接方面?

其實我學java果陣跳左jsp/jsf..
本來想睇返..但最後開始左android先..
jsp個寫法係咪應該差唔多?

TOP

原來係咁..
jsp可以點搞?
我jsp果度剩係知道servlet會用到..
jsp都係include埋係android development pa ...
DraGoNxHK 發表於 2012-5-13 00:15



    對要你要有WEB SERVER或支援該語言的空間. 沒什麼太大難度的就是用WEB APP去提DB的資料再用XML或json應回android. 你參考PHP那部分改成JSP就可以就得幾句. 其實直接用PHP更好, PHP空間好找多了

TOP

TOP

有人話得?
yanjar 發表於 2012-5-13 01:41


試左好耐..
唔知點解import唔到個class..
import org.gjt.mm.mysql.Driver; //佢話我unused
try{
Class.forName("org.gjt.mm.mysql.Driver");
} catch (ClassNotFoundException e) {  
//就catch到error了
}
成個file係build到既..
不過run果時就係搵唔到個class


睇埋D comment..應該係mysql唔得...

TOP

對要你要有WEB SERVER或支援該語言的空間. 沒什麼太大難度的就是用WEB APP去提DB的資料再用XML或jso ...
sonichkhk 發表於 2012-5-13 01:21

php server用咩software host??
有無咩建議?

TOP