[其他] [3年後更新]有關android/ apple 的廣告收益

其實一直都好想知, 到底廣告既收益係幾多?
每次觀看/點擊有冇$0.1 hkd?
唔該各位師兄

冇固定數字. 要睇好多野. 例如幾多次顯示先有一下click等. 仲有D廣告可以俾多D錢. 基本上係好難自己計.
不過我可以俾個參考你. 我有個Android app, 每日有6-8千人用. 上個月廣告費係HK$5000.

冇固定數字. 要睇好多野. 例如幾多次顯示先有一下click等. 仲有D廣告可以俾多D錢. 基本上係好難自己計.
不 ...
無忌 發表於 2012-5-30 13:32

平均5000...?
咁都幾好賺wo....唔怪得個個走去學寫apps

平均5000...?
神秘二代 發表於 2012-5-30 14:35

有idea先最難

平均5000...?
神秘二代 發表於 2012-5-29 10:35 PM

$5000都未計銷售版既收入. 廣告費只係免費版到產生既.
當然, 要一日平均有幾千一萬人用都唔係易事. 個app要成為用家每日都要用既必須品先得.

其實手機app 啲廣告有幾可會click 入去 ? (最多錯手click )
唔係show 出嚟已經有錢收咩 ?

其實手機app 啲廣告有幾可會click 入去 ? (最多錯手click )
唔係show 出嚟已經有錢收咩 ? ...
tomtom12_34 發表於 2012-5-30 12:09 AM

就咁show出黎好少錢.
有D人都會click, 我剛check完, 一日有二百幾個click, 多時三四百.
D人會唔會click係睇你個app係咩, 你D keywords set得好唔好, refresh rate, 廣告位置等等.

回復  tomtom12_34

一個網出一千次應先得一個幾毫, click 一次得0.1 usd
hkguile 發表於 2012-5-30 12:13 AM

網站唔知. 不過OP講緊Android/iOS, 多錢過你講好多. 個人經驗, 我用Google Admob, 一個click大約US$8 cents. 不過我個app和用家好專門, display既廣告相關性好強, 比較多user會click, 每click係會多錢D. 而且個app亦係同類全球第二流行, 仲有4.5 ratings (>1500 reviews). 咁既情況我都覺得廣告$5000算幾少錢下. 只可當part time玩下.