[操作疑難] CSS 問題

header d linking 係咪要一個一個改?
我改左 index 個排板
去返 About US 個頁又打回原形
係咪可以用 CSS file set 死佢??

你如果唔係share一個header咪要逐個改...

你如果唔係share一個header咪要逐個改...
xx123321 發表於 2013-5-29 16:03

可能係
咁點 share??

小弟新手, 咩都唔識

header d linking 係咪要一個一個改?
我改左 index 個排板
去返 About US 個頁又打回原形
係咪可以用 CSS f ...
98a 發表於 2013-5-29 15:53

你指排版係咩先
如果係HTML code,無辦法...一定要一個個改
如果係Dynamic gen出黎, jsp,php,aspx, 可以做一個master page去control,改一個file就得
如果只係改css, 每頁include呢個css就得...每次改就只會改動css~

http://www.w3school.com.cn/tags/tag_link.asp

唔知你點寫css法
如果逐舊野加style就點都冇計

你指排版係咩先
如果係HTML code,無辦法...一定要一個個改
如果係Dynamic gen出黎, jsp,php,aspx, 可以做 ...
神秘二代 發表於 2013-5-29 18:13

導覽列

<div id="site_title"><h1><a href="index.html">Online Store</a></h1></div>

以隻呢?
我改一改 a href 咁係咪頁頁改??

導覽列

Online Store

以隻呢?
98a 發表於 2013-5-29 21:02

你個檔係咩寫......html/php/jsp/aspx?
如果html無計...真係頁頁改,如果gen出黎...自己換成一個variable, 每次include個設定就改一次就得~

導覽列

Online Store

以隻呢?
98a 發表於 2013-5-29 21:02

如果好多件野用同一style, 應該將個div俾個class佢

你個檔係咩寫......html/php/jsp/aspx?
神秘二代 發表於 2013-5-29 21:09

HTML....

HTML....
98a 發表於 2013-5-29 21:10

仲有個方法ge.....就係用js插D code落去,每次改就改js就得
不過.......無SEO & 載入唔到js就88.....