其實而家多唔多人d .net新project用linq唔用sql ?

用linq會唔會捉蟲入屎忽...

linq+ef = 龜, 疾, 呆, +timeout

試下用linq join 幾隻tbl再sum,又加個count,select 又落下condition case...再黎個where exists

用linq會唔會捉蟲入屎忽...
object8 發表於 2013-6-6 20:49
就咁直接 SELECT * 落APP 度先FILTER 梗係搵黎搞.

但係如果係CLIENT SIDE 做 filtering / manipulation / summary, 做埋 data binding 出GUI , 幾好用架.

杜龍 發表於 2013-6-6 22:36

我只想講一句, 識得善用linq + ef, 絕對唔會有以上問題
仲可以幫助唔少, 但初學的時候會好困難, 呢樣係真

希望唔好有人誤解左ef一定會係好慢 + timeout, 因為係有其他解決方法, 只係睇下用果個人識唔識得去善用佢

杜龍 發表於 2013-6-6 22:36

ef 一樣係 gen D sql 出黎 經odbc 傳指令, 同人手打sql command 沒咩分別.

回復 5# jzu

事實勝於雄辯.
http://blog.staticvoid.co.nz/201 ... arative_performance
我係唔會落EF+linq.

ef 一樣係 gen D sql 出黎 經odbc 傳指令, 同人手打sql command 沒咩分別.
garrodran99 發表於 2013-6-7 09:19

試下用profiler capture linq 出黎的sql.. D垃圾code多到呢...

我係相反既, 寫.net project用sql唔用linq

見到頂頂個linq reference就delete左佢

除非linq拿到ANSI標準, 否則都係唔會考慮用

回復 9# hongkong_netcop

我都差唔多, 初時用linq..一落production, 慢到D user 媽聲四起....
而家轉左dapper. 快到啪啪聲..